Μενού
  • Α-
  • Α+

Αγρίεψε ο καιρός και τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στην περιοχή της Μαρόσας στα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, στις περιοχές Πύλη, Μεσοχώρα, Μυροφύλλου, όπως και Πύλης- γέφυρα Αλεξίου ενώ η στάθμη του Πορταϊκού ποταμού και του Πηνειού παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Διαβάστε ακόμη: Ακτοπλοϊκά δρομολόγια: Προβλήματα λόγω των ισχυρών ανέμων - Ποια δεν θα πραγματοποιηθούν

Καιρός: Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Ήπειρο

Το μεσημέρι της Δευτέρας (29 Νοεμβρίου) ανεμοστρόβιλος έπληξε το χωριό Καστροσυκιά στην Πρέβεζα. Σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με το prevezanews. Επίσης, δέντρα ξεριζώθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων στην παραλία της Καστροσυκιάς. Μάλιστα, για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα, στο ύψος της Καστροσυκιάς από την πτώση δέντρων. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, επίσης, σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου από κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά. 

Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία και στην Πάτρα

Πλημμύρισε η Πάτρα από τις βροχοπτώσεις. Δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες λόγω της κακοκαιρίας. Τα νερά της θάλασσας βγήκαν στη στεριά σε Ρίο, Μαρίνα, Πλαζ και Ακτή Δυμαίων, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες του thebest.gr

Επεσαν βράχοι στην Αργιθέα

Από τις έντονες βροχοπτώσεις έπεσαν βράχοι σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κυρίως στην Αργιθέα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τα συνεργεία της Π.Ε. Καρδίτσας, και των δήμων, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Νούσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της στάθμης των ποταμών είναι σε κανονικά επίπεδα.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων 

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στα πελάγη τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά τα 9. Το πρωί της Τρίτης, 30 Νοεμβρίου, οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί και τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά στα 9 μποφόρ.

  1. Το πρωί της Τρίτης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του «Blue Star Delos» στις 7:25 για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και στις 7:30 του «Blue Star Paros» για Σύρο, Τήνο, Μύκονο.
  2. Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για Μαρμάρι.
  3. Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κέα και Κύθνο.
  4. Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Αγία Μαρίνα Νέα Στύρα, και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.
  5. Στη γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη δεν γίνονται τα δρομολόγια με ημερολογιακή εγγραφή του πλοιάρχου.
  6. Κλειστή είναι η γραμμή επίσης Ηγουμενίτσα- Λευκίμμη ενώ στη γραμμή Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν στα δρομολόγια των πλοίων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Μετά την Καλογριά προβλήματα από τον καιρό και στη Δυτική Αχαΐα

Τραγική είναι η κατάσταση στη Δυτική Αχαΐα, από τις πλημμύρες και την υπερχείλιση της Καλογριάς. Μετά την Ηλεία και τις πλημμύρες στον Κάμπο και τη Βουπρασία, το πρόβλημα μετατοπίζεται στη γειτονική περιοχή. Οι ζημιές είναι τεράστιες σε καλλιέργειες, κατοικίες, αποθήκες, καταστήματα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Δυτικής Αχαΐας:

«Πρώτα είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες για τις οποίες έχει ζητηθεί η άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ προκειμένου αυτές να καταγραφούν ώστε στη συνέχεια να καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Δεύτερον, είναι οι ζημιές σε κατοικίες, αποθήκες, εργαστήρια και καταστήματα. Οι πληγέντες καλούνται να επικοινωνούν με το Δήμο (τηλ. 26130-25000) προκειμένου να δηλώνουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ταυτόχρονα ο Δήμος ασκεί κάθε δυνατή παρέμβαση ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις γι’ αυτήν την κατηγορία των πληγέντων.

Τέλος υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα δημοτικά δίκτυα. Οι αγροτικοί δρόμοι, τα γεφύρια, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και ηλεκτροφωτισμού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία μια ισχυρή χρηματοδότηση για την ταχεία αποκατάσταση αυτών των ζημιών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA