Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι αντιρρήσεις του Ηλία Μόσιαλου και η άποψή του για τη μετάλλαξη Ομικρον

«Θα μπορούσε να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο», τόνισε ο κ. Μόσιαλος αναφορικά με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών

Ο Ηλίας Μόσιαλος (Πηγή: Eurokinissi)
Ο Ηλίας Μόσιαλος (Πηγή: Eurokinissi)

Αρνητικός στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής τόνισε ότι πρόκειται για ένα αντίστροφα προοδευτικό μέτρο και ότι ο ίδιος θα προτιμούσε ένα θετικό... κίνητρο: «Μετά την εξαντλητική ενημέρωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων, δόθηκαν θετικά μέτρα στους νέους, των 18-25, το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο - Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400 - 500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σε αυτήν την ηλικία», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Βόρειο Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σε έναν μήνα; Όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο; Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί, στο παρελθόν εμείς δεν τα είδαμε ακόμη», πρόσθεσε.

«Επομένως, θα προτιμούσα να έχει γίνει κάτι άλλο, με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων, τώρα όμως μπροστά στο αδιέξοδο και μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό ή στο στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα γενικό lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα», ήταν τα λόγια του κ. Μόσιαλου.

«Πολύ πιο μολυσματική η μετάλλαξη Όμικρον»

Αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Όμικρον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ περισσότερο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος που βρέθηκε στην Κίνα. Οι γιατροί στη νότια Αφρική είπαν ότι τα περιστατικά που έχουν δει είναι ήπια περιστατικά μολύνσεων και αφορούν τους κάτω των 40 ετών. Η πλειονότητα άνω των 40 στην Αφρική έχουν κάνει το εμβόλιο».

Επίσης τόνισε ότι «...η πλειοψηφία όσων έχουν μολυνθεί είναι ανεμβολίαστοι πάνω από 65% και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ήταν μερικώς εμβολιασμένοι. Αυτό είναι κάτι το ενθαρρυντικό».

Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Ομικρον: «Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα πειραματικά δεδομένα, αλλά και τα κλινικά δεδομένα. Το τέταρτο ερώτημα είναι αν πιάνουν τα φάρμακα. Το πιο πιθανό είναι να μην πιάνουν τα μονοκλωνικά αν δεν πιάνουν τα εμβόλια. Το χάπι της Pfizer της Merk θα πιάνει γιατί στοχεύει σε άλλο μέρος του ιού. Οχι αυτό που έχει μεταλλαχθεί. Το χάπι όμως δεν θα το έχουμε μέχρι τον Ιούνιο. Το χάπι θα είναι μια λύση και για την μετάλλαξη Όμικρον και για άλλες παραλλαγές που ενδεχομένως να εμφανιστούν».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ηλίας Μόσιαλος #μετάλλαξη Όμικρον #υποχρεωτικός εμβολιασμός

Best of Internet