Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πιθανότητα να χρειαστεί η χορήγηση μιας 4ης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό για να προστατευτεί από την μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Σε τροχιά υποχρεωτικού εμβολιασμού η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη «βόμβα» της φον ντερ Λάιεν

Το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται, όπως ανέφερε, και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η μετάλλαξη. «Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τόνισε δε ότι είναι πιθανό η Όμικρον να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας , καθώς όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται  απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορονοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσονται», πρόσθεσε

Ιδιαίτερα κρίσιμο όπως είπε, θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια. Τέλος εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση , επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

Οι επιστήμονες ανησυχούν και η Ευρώπη «επιστρατεύει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η αρχή έγινε από τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρα η Αυστρία. Ακολούθησε η Ιταλία και «έρχεται» και η Γερμανία. Στο ίδιο μήκος κύματος από προχθές και η Ελλάδα. Το ένα μετά το άλλο τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγουν τον δύσκολο αλλά σίγουρο δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκειμένου να «φρενάρουν», όσο ακόμα είναι νωρίς, την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Η πρώτη χώρα που έδρασε, σχεδόν προφητικά, ήταν η Γαλλία όπου ήδη από τις 9 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 ετών. Σε πιο σκληρή γραμμή είναι η Αυστρία η οποία ακολούθησε τη Γαλλία. Όπως έχει ανακοινωθεί από την 1η Φεβρουαρίου όποιος πολίτης άνω των 12 ετών δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 3.600 ευρώ (θα διπλασιάζονται αν υπάρχει δεύτερη παράβαση) αλλά και ποινές φυλάκισης ως και τεσσάρων εβδομάδων καθιστώντας έτσι τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού!

Σχεδόν υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός (συμπεριλαμβάνεται και η τρίτη δόση), πλέον, και στην Ιταλία αφού η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας, το υγειονομικό διοικητικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικήσεις των σχολείων, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις.

Σε αυτή την «αλυσίδα» προστέθηκε από προχθές και η Ελλάδα αφού με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκης ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών γίνεται υποχρεωτικός από τις 16 Ιανουαρίου και μετά. Στους αρνητές θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς να κάνουν το εμβόλιο! Τέλος, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, για τον οποίο η Γερμανία αρνείτο να ακούσει πριν από μερικούς μήνες, θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση των μολύνσεων, ανακοίνωσε ο καγκελάριος, σε αναμονή, Ολαφ Σολτς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA