Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τα νέα μέτρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είναι γεγονός και οι πρώτοι που τα υποδέχτηκαν ήταν οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ που βλέπουν μέρα με τη μέρα να αυξάνονται σημαντικά οι νέοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. Οι πρώτες αποτυπώσεις από τις στατιστικές καταγραφές είναι εντυπωσιακές, τόσο σε επίπεδο νέων ραντεβού για την πρώτη δόση σε ηλικίες άνω των 60 ετών, όσο και για τη δεύτερη ή την αναμνηστική (τρίτη) δόση. Είναι χαρακτηριστικό πως το βράδυ της Παρασκευής (3/12), ανακοινώθηκαν στο emvolio.gov.gr σχεδόν 100.000 νέοι εμβολιασμοί, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, είχε μιλήσει για περίπου 50.000 νέα ραντεβού μόνο για τις ηλικίες άνω των 60 μέσα σε τρεις ημέρες (από την ανακοίνωση του προστίμου και μετά). 

Από τη μία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που επέβαλε η κυβέρνηση, έπειτα από τις υποδείξεις των Λοιμωξιολόγων και από την άλλη, η καμπάνια ενημέρωσης που συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, αλλά και οι κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Ομικρον έχουν διαδραματίσει σημαντιkό ρόλο στο να πειστούν οι πολίτες για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Εξάλλου, όπως αναφέρουν από την Επιτροπή των ειδικών που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, τα ραντεβού έχουν υπερδεκαπλασιαστεί, ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. 

Το «ευχαριστώ» και η «επιλογή ζωής»

Τις θετικές επιπτώσεις του νέου μέτρου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών ανέδειξε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εμβολιασμοί στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που μέχρι πρότινος αρνούνταν να εμβολιαστεί, έχουν αυξηθεί, ενώ μέσα σε λίγα 24ωρα τα ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν ξεπεράσει τα 50.000.

«50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως αυτή την ώρα. Το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε για να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τους πιο ευάλωτους», εξηγεί ο κ. Σκέρτσος.

Τρίτη δόση για όλους στους 3 μήνες

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης θα ερχόταν νωρίτερα, από τους 6 μήνες στους 4, τελικά, το απόγευμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι η περίοδος αναμονής μειώνεται στους 3 μήνες, για όλους τους ενήλικους πολίτες άνω των 18 ετών! Αυτό ανακοίνωσε την ο Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς η κυβέρνηση, αποφάσισε την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reader, η έλευση της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας έφερε την αλλαγή στο κυβερνητικό πλάνο, καθώς η ιδιαίτερη μεταδοτικότητα που φέρει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού έκανε την κυβέρνηση να πατήσει «γκάζι» στα νέα μέτρα για τον εμβολιασμό.

Ανοιξε νωρίτερα η πλατφόρμα

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που το άνοιγμα της πλατφόρμας προγραμματίστηκε για το βράδυ της Παρασκευής (3/12) και όχι από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Ετσι όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει τη δεύτερη δόση μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, «οχυρώνοντας» τον εαυτό τους από τη μετάλλαξη Ομικρον. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα για το εμβόλιο άνοιξε, ωστόσο θα μπαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων και υπολογίζεται ότι μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου η πρόσβαση θα είναι ομαλή για όλους.

«Δεν είναι όλοι αρνητές και ψεκασμένοι... ενημέρωση χρειάζονται» 

Χαρακτηριστικό της αλλαγής φιλοσοφίας που παρατηρείται στους πολίτες, είναι και το περιστατικό που αντιμετώπισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου LSE), Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο facebook, στην ουσία ανακοίνωσε ότι με τον διάλογο που είχε με ένα συμπολίτη του, κατάφερε να τον πείσει να εμβολιαστεί! Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της... μαιευτικής και την κουβέντα που είχε με έναν οδηγό ταξί στην Αθήνα, όπου ακινητοποιημένοι στην κίνηση λόγω και της βροχερής μέρας, ο καθηγητής ανέφερε: «Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν είναι αρνητές ή ψεκασμένοι. Δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και έχουν εύλογες ανησυχίες. Νομίζω ότι τον έπεισα να εμβολιαστεί»!  

«Μόλις συζήτησα αναλυτικά με ιδιοκτήτη ταξί για τα εμβόλια. Έβρεχε και κολλήσαμε για αρκετή ώρα στην κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Δεν έχει κάνει το εμβόλιο γιατί τρώει πρατόγαλο και χλωροτύρι και θεωρούσε ότι ήταν προστατευμένος. Εξήγησα γιατί δεν είναι.

Θεωρούσε επίσης ότι τα mRNA εμβόλια μένουν στο σώμα μας για πάντα και ίσως προκαλέσουν μακροχρόνιες παρενέργειες. Δεν ισχύει αυτό. Το mRNA μένει στον οργανισμό μας για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και μετά διαλύεται.

Το ερώτημα με το mRNA και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις μου το έχουν θέσει αρκετοί πολίτες τις τελευταίες ημέρες. Χρειάζεται συστηματική ενημέρωση με υπομονή και κατανόηση όλων των ανησυχιών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA