Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

H νέα ταυτότητα στο κινητό: Βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης και ταυτοποίηση γίνονται ψηφιακά

Σύμφωνα με τoν υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο wallet θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα - Το 2022 ξεκινάει με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας

Σε λίγο όλα μας τα έγγραφα θα είναι ψηφιακά (Πηγή: Pixabay)
Σε λίγο όλα μας τα έγγραφα θα είναι ψηφιακά (Πηγή: Pixabay)

Η ψηφιακή μεταφορά των προσωπικών εγγράφων κάθε πολίτη είναι ένα... όνειρο δεκαετιών που φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του wallet στα κινητά τηλέφωνα, όπως ήδη έχει γίνει για τα ψηφιακά πιστοποιητικά κορονοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα διαθέσουμε 656.500 ψηφιακές υπογραφές εντός του 2022

Όπως δήλωσε θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και ταυτότητα: «Η ταυτοποίηση, η ταυτότητά μας ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί».

Το 2022 ξεκινάει με ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «...όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να λέμε ότι η ταυτότητά μας θα έχει περάσει πλήρως και στο κινητό μας». Ο κ. Πιερρρακάκης τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας, ενώ «τον Ιανουάριο, ξεκινάμε τη χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, σε πολίτες που θα το ζητήσουν», ενώ όσον αφορά στον τομέα της ταυτοποίησης ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «...ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ».

«Ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δυο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους. Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά», συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «...η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας». Τέλος, μιλώντας για τον χώρο της δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «...στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά έργα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται και αισιοδοξούμε ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων στον βαθμό που μπορούν».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ταυτότητα #Κινητό τηλέφωνο #Κυριάκος Πιερρακάκης

Best of Internet