Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολα ξεκίνησαν όμορφα και ειρηνικά στην πορεία για τη μνήμη του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Δυστυχώς, όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μετά την πορεία που έκαναν περίπου 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, μεγάλη μάζα κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια, όπου αρχικά έγιναν κάποιες μικροεντάσεις και ώρα με την ώρα η κατάσταση ξέφευγε για να φτάσει η κορύφωση των επεισοδίων το βράδυ με ρίψεις μολότοφ στη Στουρνάρη και ανταλλαγές χημικών μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ έγιναν 4 συλλήψεις από την περιοχή των Εξαρχείων. Ο ένας εντοπίστηκε έχοντας μαζί του σφυρί, ο δεύτερος  επειδή είχε μαζί του σπρέι πιπεριού, ο τρίτος φωτοβολίδες και ο τέταρτος πέταγε πέτρες στα ΜΑΤ. Από τη ΓΑΔΑ έγινε γνωστό αργά το βράδυ ότι στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Διαβάστε ακόμη: Το Reader κατέγραψε σε εικόνες τον πόλεμο μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών

Πετροπόλεμος, χημικά, ξύλο και μολότοφ γύρω από την πλατεία

Η ένταση στα Εξάρχεια ξεκίνησε αργά το απόγευμα με νεαρούς διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να καθαρίσουν την πλατεία Εξαρχείων από τους νεαρούς που βρίσκονταν εκεί και γι' αυτό υπήρξε ένταση στα στενά γύρω από την πλατεία με κάποιους, μάλιστα, να καίνε και κάδους, άλλους να έχουν σπάσει μάρμαρα και να τα πετάνε στους αστυνομικούς και άλλους να πετάνε πέτρες. Μια σύλληψη σημειώθηκε στη γωνία Σουλτάνη και Σολωμού.

Βροχή από μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, η πορεία στιγματίστηκε από μολότοφ και ανταλλαγή χημικών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Oι διαδηλωτές ήταν εξοπλισμένοι με πολεμοφόδια. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Προσαγωγές νεαρών στο κέντρο το μεσημέρι

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας ήταν ανάλογος με εκείνον για τις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου με 4.000 αστυνομικούς να έχουν επιστρατευθεί, αλλά και τρεις αίαντες όπως και ελικόπτερα και drones έχουν επιστρατευθεί για την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι σταμάτησε η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου, με την τροχαία να έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Με ανακοίνωσή της, άλλωστε, είχε ζητήσει από τους οδηγούς αφενός να μην διέρχονται, αφετέρου να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου.

Ταυτόχρονα η Ασφάλεια και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, βρίσκονταν όλη την ημέρα σε ετοιμότητα για την επιτήρηση στόχων και ελέγχους. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η πρώτες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με μαθητές και στις 18:00 ήταν προγραμματισμένς νέες διάφορων συλλογικοτήτων, όπου ακολούθησαν οι πορείες προς τη Βουλή και όλα κύλησαν ομαλά μέχρι το σημείο εκείνο.

Τρεις συλλήψεις και άλλες 11 προσαγωγές

Λίγο πριν από τις 15:00 ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία πραγματοποίησαν μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι. Πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο στα Εξάρχεια. Οι εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν από νωρίς και το μεσημέρι έκλεισε η Πανεπιστημίου, ενώ από το πρωί δεν λειτουργούσε και ο ομώνυμος σταθμός του μετρό, με τους συρμούς να διέρχονται δίχως να σταματούν.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη και σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έγιναν τρεις συλλήψεις και 11 προσαγωγές. Οι συλλήψεις έγιναν σε πάρκο στο Κουκάκι, καθώς πάνω στους νεαρούς εντοπίστηκαν μολότοφ και φιάλες με βενζίνη. Η τροχαία προέβη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Με ανακοίνωσή της, άλλωστε, έχει ζητήσει από τους οδηγούς αφενός να μην διέρχονται, αφετέρου να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου.

Ταυτόχρονα η Ασφάλεια και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, βρίσκονται όλη την ημέρα σε ετοιμότητα για την επιτήρηση στόχων και ελέγχους. Ο σχεδιασμός της αστυνομίας είναι ανάλογος με εκείνον για τις εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου με 4.000 αστυνομικούς να έχουν επιστρατευθεί, αλλά και τρεις αίαντες όπως και ελικόπτερα και drones έχουν επιστρατευθεί για την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Τα ΜΑΤ... περικύκλωσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα

Υπό τον φόβο των Ιουδαίων και με τις μνήμες νωπές από βανδαλισμούς του χριστουγεννιάτικου δέντρου κατά τα προηγούμενα έτη, η Αστυνομία έβαλε σε κλοιό το δέντρο που στόλισε ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Με το κέντρο να είναι γεμάτο από διαδηλωτές για τις προγραμματισμένες πορείες ανήμερα της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή σε διμοιρίες των ΥΜΕΤ να περιφρουρούν το δέντρο.

Επεισόδια στο Αιγάλεω

Νωρίς το πρωί υπήρξε ένταση στο Αιγάλεω, έξω από το ΕΠΑΛ με αφορμή την επέτειο για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, ομάδα 100 ατόμων, απέκλεισε την οδό Θηβών στο ρεύμα προς Αιγάλεω, απέναντι από αλυσίδα πολυκαταστήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA