Μενού
  • Α-
  • Α+

Σενάριο αστυνομικής ταινίας με... κατασκοπικές πινελιές, θυμίζει η υπόθεση του 65χρονου Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, Μπένι Στέινμετζ, ο οποίος συνελήφθη μυστηριωδώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 24 Νοεμβρίου και έκτοτε παραμένει υπό περιορισμό στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας με περιουσία που υπολογίζεται να αγγίζει τα 4,1 δισ. δολάρια, συνελήφθη λόγω της «ερυθράς αγγελίας» της Interpol, έπειτα από αίτημα του Βουκουρεστίου, αφότου καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για υπόθεση απάτης με ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Αγριο ξύλο στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εσωτερικών

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το ένταλμα της Interpol έχει ακυρωθεί από τις 29 Οκτωβρίου. Η εποπτική επιτροπή της Interpol (CCF) έδωσε εντολή να διαγραφεί το σχετικό ένταλμα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία που διεξάγεται σε βάρος του πηγάζει από πολιτικούς λόγους και είναι σοβαρά πλημμελής. Έτσι, ο Στέινμετζ είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί υπό τον όρο να μη βγει από την Ελλάδα,  μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα.

Η επιβεβαίωση από τον δικηγόρο του 

Την «κράτηση» του Ισραηλινού επιβεβαιώνει και ο συνήγορος υπεράσπισής του Εϊταν Μαόζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes»: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Στέινμετζ κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω σοβαρής δυσλειτουργίας στη μεταφορά δεδομένων σχετικά με την αφαίρεση της κόκκινης αγγελίας της Interpol. Χειριζόμαστε αυτό το θέμα και ελπίζουμε ότι ο κ. Στέινμέτζ θα επιστρέψει στην πατρίδα του και τις επιχειρήσεις του γρήγορα».

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον δικηγόρο του, η «κόκκινη αγγελία» από την Interpol εκτελείται όταν κάποιος καταζητείται από τις Αρχές σε χώρες-μέλη της οργάνωσης δίωξης του εγκλήματος. Στην Ελλάδα κρατείται μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα, αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Είναι ελεύθερος να μετακινηθεί, υπό τον περιοριστικό όρο να μην βγει από τη χώρα.

To... deal με την Εθνική Τράπεζα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

To 2013 το όνομα του Ισραηλινού επιχειρηματία είχε συνδεθεί με μια σειρά επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα. Τότε δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για έναν Ισραηλινό επιχειρηματία μεταλλείων, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ΛΑΡΚΟ και πως μέσω του fund του, το οποίο έχει σχέσεις με την Deutsche Bank, θα εξασφάλιζε περί τα 900 εκατ. μετρητά στην Εθνική Τράπεζα, με εγγύηση τα ακίνητα της εταιρείας ακινήτων Πανγαία. Ο Ισραηλινός, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε μόνιμα στην Ελβετία -και είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία στην Γουινέα- διαθέτει το fund Βenny Steinmetz Group Resourses. Εν τέλη, η υπόθεση εξαγοράς δεν προχώρησε ποτέ. 

Είχε συλληφθεί και το 2016

Ομως, ο Ισραηλινός είχε και άλλες φορές στο παρελθόν προβλήματα με τον νόμο. Ετσι, το 2016 οι ισραηλινές Αρχές, είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό έως τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ο Στέινμετζ βρισκόταν μεταξύ άλλων αντιμέτωπος με κατηγορίες για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης -μέσω της εταιρείας του, BSG Resources- των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νέα Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA