Μενού
  • Α-
  • Α+

Θέση για τις VIP ΜΕΘ και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, για τις οποίες έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη, πήραν εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ). Χαρακτηριστικά η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5».

Διαβάστε ακόμη: Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Κακουργηματική δίωξη στους 11 για τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη στην Πιερία

Η Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι η διαλογή και όχι η επιλογή ασθενών γίνεται με αυστηρά κριτήρια. Και αυτή την απάντηση την έδωσε μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για VIP ΜΕΘ. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, έχει προκαλέσει πολιτικό ζήτημα με εκατέρωθεν πυρά από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, εκτός των άλλων άφησε και αιχμές κατά πάντων, αφού είπε, μεταξύ άλλων, ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και εντός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.

Στο 60% η θνητότητα στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου, η θνητότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 50% με 60% σε όλη την χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ποσοστά τα οποία χαρακτήρισε υψηλά και τα απέδωσε στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο, ότι οι θνητότητες θα κριθούν στο τέλος της πανδημίας, οπότε θα υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά δεδομένα.

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού 

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ τόνισε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο ή σε ειδικό χώρο, που έχει δημιουργήσει το κάθε νοσοκομείο, με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή θεμάτων για την υγεία των ασθενών αυτών, γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ».

Η ίδια επεσήμανε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Μονάδες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια στα πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας πρέπει να αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 10. «Έχουμε 1.280 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων», τόνισε. 

Αναφερόμενη στους ασθενείς που έχουν προτεραιότητα για εισαγωγή σε ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι στο νούμερο ένα βρίσκονται οι ασθενείς με αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο νούμερο 5 οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται, ενώ έχουν εξέλθει 3.588 ασθενείς.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι: Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» και Βασίλειος Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ ΝΝΑ. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το προσωπικό των ΜΕΘ προσπάθησε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. «Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό  με τους διαθέσιμους πόρους, τη δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των εντατικολόγων, διαχρονικά». 

Πώς γίνονται οι εισαγωγές

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητούνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. Οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται, οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου, το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική.

Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζονται προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές. «Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας. Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΘ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA