Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 12η Δεκεμβρίου του 1916 είναι μια μαύρη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα είναι χωρισμένη στα δυο. Άλλη κυβέρνηση στον βορρά, άλλη στο νότο. Διώξεις αντιβενιζελικών στον βορρά, διώξεις βενιζελικών στο νότο. Ήταν η πρώτη φορά που είχε ακουστεί η έκφραση «το κράτος των Αθηνών», μόνο που τότε τα κίνητρα δεν ήταν οπαδικά ή τοπικιστικά. Ήταν πολιτικά και πέρα για πέρα αληθινά. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, μια ημέρα σαν τη σημερινή, διοργανώνεται μια τεράστια διαδήλωση με επικεφαλής τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η διαδήλωση καταλήγει στο Πεδίον του Άρεως, εκεί που σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η ουδετερότητα της Ελλάδας

Στις 28 Ιουλίου του 1914 η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας, κάτι που σήμανε την «επίσημη» έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 με την ταπεινωτική ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους. Τον  Οκτώβριο του 1915 η «Αντάντ» κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να δώσει ένα χέρι βοηθείας στη Ρωσία. Η Ελλάδα μέχρι και εκείνη τη στιγμή διατηρούσε ουδετερότητα και προσπαθούσε να μείνει έξω από τον Μεγάλο Πόλεμο. Όλο αυτό, ωστόσο, τελειώνει με δραματικό τρόπο όταν οι σύμμαχοι χωρίς την άδεια της Ελλάδας καταλαμβάνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς αναζητούσαν βάση για το στόλο και το στρατό τους στο Αιγαίο.

Οι εξελίξεις αυτές «φουντώνουν» στο εσωτερικό της Ελλάδας τον εθνικό διχασμό καθώς ο πολιτικός κόσμος ήταν χωρισμένος στη μέση καθώς τα μισά κόμματα υποστηρίζουν τους συμμάχους και τ΄ άλλα μισά τους Γερμανούς. Την άνοιξη του 1916 οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία και ο εξοργισμένος Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει το κίνημα «Εθνικής Αμύνης», πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και σχηματίζει φιλική κυβέρνηση προς την «Αντάντ»!

Έτσι δημιουργείται το «κράτος της Θεσσαλονίκης» με αρχηγό τον Βενιζέλο που θέλει την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, και το «κράτος των Αθηνών» υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο που θέλει την Ελλάδα ουδέτερη (αν και η σύζυγός του βασίλισσα Σοφία, που ήταν αδερφή του Κάιζερ επιθυμούσε την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό της Γερμανίας). Τελικά, η λύση δίνεται από το εξωτερικό όταν οι Γάλλοι εξαναγκάζουν τον βασιλιά σε φυγή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώνει (στα… χαρτιά, τουλάχιστον) και πάλι την Ελλάδα η οποία στις 27 Ιουνίου 1917 μπαίνει και επίσημα στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

«Ο φονεύων βενιζελικόν, δεν φονεύει άνθρωπον»

Οι Γάλλοι βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τα Ανάκτορα προκειμένου να εξαναγκάζουν τον Κωνσταντίνο να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, αποτέλεσε και την θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Οι αντιβενιζελικοί εξοργίστηκαν με τη συγκεκριμένη εξέλιξη και κατηγόρησαν την αντίπαλη παράταξη για προδοσία.

«Ο φονεύων βενιζελικόν, δεν φονεύει άνθρωπον» τονίζουν με κάθε ένταση και εξαπολύουν ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών στην Αθήνα στη διάρκεια του οποίου καταγράφονται 35 δολοφονίες, σχεδόν 1.000 φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του βασιλιά, πάνω από 500 περιπτώσεις λεηλασιών σπιτιών και επιχειρήσεων βενιζελικών και «λουκέτα» σε εφημερίδες που έγραφαν υπέρ του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη 12η Δεκεμβρίου 1916 και τη μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα η οποία κατέληξε στον Πεδίον του Άρεως και το ανάθεμα στον Βενιζέλο. Πρώτος ξεκίνησε ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδα ανάθεμα έστω» λέει, παίρνει τέσσερις πέτρες τις ρίχνει μέσα σε ένα λάκκο που είχε ανοιχθεί και φωνάζει: «ανάθεμα και τρις ανάθεμα»!

Στη συνέχεια περνάνε από το ίδιο σημείο χιλιάδες εξοργισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι επαναλαμβάνουν την κατάρα του Θεόκλητου και πετάνε τις δικές τους πέτρες. Σε όλη τη διάρκεια του αναθέματος οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την πρωτεύουσα χτυπάνε. Μέχρι το τέλος της ημέρας έχει δημιουργηθεί ένας μικρός λόφος από πέτρες στην κορυφή του οποίου οι διαδηλωτές έχουν βάλει μια ασπρόμαυρη σημαία που πάνω της έγραφε: «Ανάθεμα και αιωνία κατάρα στον προδότη Βενιζέλο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA