Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε καταγγελίες για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στα καταστήματα Jumbo προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τις τελευταίες ώρες έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων. Οι καταγγελίες για «πρακτικές γαλέρας κι εργασιακής ασυδοσίας» στα Jumbo που κοινοποίησε ο Σύλλογος, προκάλεσαν αντιδράσεις και στα social media και δη στο twitter που κυκλοφορεί και σχετικό hastag.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, με εσωτερικό κανονισμό η διοίκηση των Jumbo επιχειρεί να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, «σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη». Παράλληλα, ο ΣΕΑ καταγγέλλει πως με βάση τον ίδιο κανονισμό, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις κι επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

-να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Μάλιστα σε συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

«Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α)», σχολιάζει ο ΣΕΑ, προσθέτοντας πως θα επανέλθει για το 8ωρο που μοιάζει με 5ωρο. Επιπρόσθετα, «με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία. Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

https://twitter.com/sea1891/status/1470698139376041985?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA