Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της χειμερινής περιόδου στη «σκιά» του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία Carmel «Κάρμελ»

Διαβάστε ακόμη: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ: Ερχεται η κακοκαιρία «Κάρμελ» με χιόνια

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειος Κόκκαλης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος ΠΣ Σπύρος Βαρσάμης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επίσης, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλων των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο ενόψει χειμερινής περιόδου. Επισημάνθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την αποφυγή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η πλήρης ετοιμότητα όλων των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που τυχόν ανακύψει, ενώ σημειώθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη έγκαιρων και συντονισμένων παρεμβάσεων, καθώς όπως υπογράμμισε εμφατικά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Ο σωστός χρονισμός είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος - κάθε παρέμβαση, κάθε προληπτικό μέτρο που ενδεχομένως χρειαστεί να ληφθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί στη σωστή χρονική στιγμή για να είναι αποτελεσματικό».

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης για την κακοκαιρία Κάρμελ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/12) έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ενόψει της έλευσης του κύματος κακοκαιρίας Κάρμελ. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο (18/12) και την Κυριακή (19/12) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους. Αναλυτικά κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

  • Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  • Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
  • Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
  • Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA