Μενού
  • Α-
  • Α+

Οδηγείς προσεκτικά και θεωρείς πως έτσι ξορκίζεις το ενδεχόμενο να τρακάρεις. Δεν τρέχεις μέσα στην πόλη, τηρείς αποστάσεις, δεν αλλάζεις λωρίδες χωρίς φλας, προφανώς σταματάς στα STOP. 

Σε έναν ιδανικό κόσμο, ναι, όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πως δεν θα τρακάρεις ποτέ. Αλλά, μάντεψε ξανά, τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. 

Ας είμαστε πρακτικοί. Ας δούμε πότε και για ποιους λόγους είναι πιο πιθανό να τρακάρεις. Για να ξέρεις πώς να το αποφύγεις. 

Ποιες μέρες είναι πιο επικίνδυνες

Στην Hellas Direct μας αρέσει πολύ να βασιζόμαστε στα στοιχεία και έχουμε και πολλά στη διάθεσή μας. Μελετώντας τα δεδομένα από τα ασφαλισμένα σε μας οχήματα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου φέτος, διαπιστώνουμε πως τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται την Παρασκευή. 

Είναι η κούραση της εβδομάδας; Είναι η ανυπομονησία για το Σαββατοκύριακο; Φαίνεται πάντως πως είμαστε λίγο πιο χαλαροί - ή απρόσεκτοι. Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν Δευτέρα και Τετάρτη - αντικειμενικά χάλια μέρες για να μείνεις στον δρόμο. Τις Κυριακες, που οι δρόμοι δεν γεμίζουν από εργαζόμενους και μαθητές, τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα. Ή απλώς καθόμαστε σπίτι μας…

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη δουλειά σου

Αν κυκλοφορείς καθημερινά ξέρεις ήδη πως το πρωί και το απόγευμα μετακινείσαι ταυτόχρονα με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που κάνουν ακριβώς ό,τι κι εσύ: πηγαίνουν και γυρίζουν από τη δουλειά τους. Έτσι, είναι ίσως αναμενόμενο που τα περισσότερα ατυχήματα καταγράφονται αθροιστικά από τις 9 έως τις 5. 

Σίγουρα δεν θέλεις να βρεθείς εκείνες τις ώρες στην άκρη του δρόμου να περιμένεις να ξεμπλέξουν οι ασφαλιστικές, ενώ έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου. 

Όχι, δεν θα πάει μακριά η βαλίτσα

Έχοντας αυτά στο μυαλό σου, είσαι πιθανώς έτοιμος να καταρρίψεις τον μύθο της απόστασης, ότι, δηλαδή, είναι πιο πιθανό να τρακάρεις κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι ή τέλος πάντων μία μεγάλη διαδρομή. 

Γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, τέσσερα στα δέκα ατυχήματα γίνονται σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από το σπίτι του οδηγού. Μπήκες στο αυτοκίνητο νυσταγμένος/αγχωμένος/βιαστικός, με το μυαλό να πετάει σε δουλειά/ υποχρεώσεις/ καθημερινά τρεξίματα. Και μπαμ. Ναι, δυστυχώς, συμβαίνει. 

Υπάρχουν και καλά νέα

Εντάξει, για ατυχήματα μιλάμε, πόσο καλά μπορεί να είναι τα νέα; Κι όμως μπορεί. Γιατί από την ανάλυσή μας προκύπτει πως τα περισσότερα τρακαρίσματα είναι μικρά. Ελαφριά. Μικροζημιές, γρατζουνιές, πες το όπως θέλεις. Κρίμα που θα σου χαλάσει πιθανώς όλη την ημέρα σου, αλλά ναι, είναι τα λεγόμενα μικροτρακαρίσματα. 

Τρία στα δέκα οφείλονται σε πρόσκρουση με σταθμευμένο όχημα, ένα στα τέσσερα σε κίνηση όπισθεν. Στενός δρόμος, φεύγει για μια στιγμή το βλέμμα σου και να σε αγκαζέ με ένα παρκαρισμένο, είναι κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί. Η μη τήρηση αποστάσεων είναι η αιτία για ένα στα πέντε ατυχήματα και το ξέρουμε γιατί το έχουμε δει να γίνεται δίπλα μας ή έχουμε κι εμείς βρεθεί σ’ αυτή τη στενάχωρη θέση να χάνεις ώρες στον δρόμο περιμένοντας την καταγραφή ατυχήματος από μια τόση δα απροσεξία. 

Όμως, σκέψου λίγο. Το ότι είναι μικροατυχήματα σημαίνει, πρώτα και βασικά, πως δεν κόστισαν ή δεν σημάδεψαν ανθρώπινες ζωές. Και έπειτα, πως μπορούμε με μικρές διορθωτικές κινήσεις να μην τα αφήσουμε να μας χαλάσουν και τόσο πολύ την ημέρα ή τη διάθεση. 

Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα

Από όλα όσα διάβασες καταλαβαίνεις πως η Hellas Direct στηρίζεται στα δεδομένα και τα χρησιμοποιεί για να εντοπίσει πού και πότε θα μπορούσε να διευκολύνει τους πελάτες της. Έτσι ξέρει πως κανείς δεν θέλει ένα από αυτά τα μικροτρακαρίσματα να του κοστίζει χρόνο αναμονής, που θα περνούσε σπίτι του ή με τους φίλους του ή στην παραλία ή στο βουνό ή όπου πάει τέλος πάντων ο καθένας μας. 

Γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, που το θέλει, να δηλώσει τηλεφωνικά τη ζημιά του. Και στέλνοντας ο ίδιος ηλεκτρονικά μερικές φωτογραφίες, να φύγει από το σημείο και να συνεχίσει τη μέρα του. Αν η ζημιά είναι από αυτές που λύνονται γρήγορα, όπως η θραύση κρυστάλλων, ο οδηγός μπορεί να πάει κατευθείαν σε ένα συνεργαζόμενο συνεργείο και να τη φτιάξει αμέσως. Όχι την ίδια μέρα, την ίδια ώρα. 

Ακόμα κι αν είναι ζημιά που χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, μπορεί να κλείσει σε λιγότερο από 48 ώρες. Τόσο γρήγορα κλείνουν πάνω από τις μισές ζημιές της Hellas Direct. Κι έτσι μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε να τρακάρει. Αλλά αν έχει ασφάλεια αυτοκινήτου Hellas Direct, να είναι σαν να μην τράκαρε. 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA