Μενού
  • Α-
  • Α+

Η στροφή των Ελλήνων προς την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τα προηγούμενα χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων, εντάθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

Διαβάστε ακόμη: Φυσικές Καταστροφές: Μόλις το 16% των σπιτιών ασφαλισμένα - Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα η λύση

Ο δικαιολογημένος φόβος για το άγνωστο αφού η πανδημία έδειξε στην πράξη πόσο εύθραυστη είναι τελικά η υγεία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η πανδημία και ο εγκλεισμός ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για πολλές ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που δεν είχαν ζήσει κάτι παρόμοιο, οδηγώντας τους σε αναθεώρηση πολλών αξιών.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα ανασφάλιστοι, έχει αναφέρει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και να στηρίζονται παραδοσιακά μόνο στην κοινωνική ασφάλιση, πληρώνοντας για οτιδήποτε άλλο χρειαστούν από την τσέπη τους, η οποία, μάλιστα, δεν είναι τόσο γεμάτη αναλογικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που είναι ασφαλισμένοι σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: σε σύνολο εσόδων 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υγεία ο Έλληνας εξακολουθεί να πληρώνει από την τσέπη του 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα λόγια, διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το μέσο Ευρωπαίο πολίτη.

Επιπλέον όσοι δεν επλήγησαν επαγγελματικά από την πανδημία και συνέχισαν να έχουν σταθερό εισόδημα, μέρος του οποίου, όμως, υπό κανονικές συνθήκες θα ξόδευαν σε διασκέδαση, χόμπι ή άλλες δραστηριότητες, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο. 

Δεδομένου ότι τα παραπάνω είχαν μπει στον πάγο, αρκετοί το είδαν σαν ευκαιρία να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να τους παρέχει σιγουριά μέσα στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας που επικρατούσε. Μάλιστα, βοήθησε και το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες απλοποιήθηκαν από τις ασφαλιστικές, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο και γρήγορο το να αποκτήσει κάποιος ασφάλεια.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η στροφή των Ελλήνων προς την ιδιωτική ασφάλιση είχε ξεκινήσει από πολύ πριν την πανδημία και ενώ είχε προηγηθεί κάποια ύφεση στα χρόνια των μνημονίων για ευνόητους λόγους. Εκείνη τη χρονική περίοδο έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ στους Έλληνες πολίτες ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος, όπως παραδοσιακά γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Ο λόγος ήταν ότι πολύ απλά το κράτος δεν ήταν πλέον σε θέση να καλύπτει τα πάντα με πιο ενδεικτικά παραδείγματα τη σύνταξη, την υγεία και την αποζημίωση για φυσικές καταστροφές. Εκεί οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ρόλο του κράτους και να προσφέρει την ασφάλεια που επιζητούσαν για το παρόν και το μέλλον.

Σίγουρα υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί αφού η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι διαχρονικά η παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς αντιπροσωπεύει μόλις το 2% - 2,5% του ΑΕΠ και δε λέει να ξεκολλήσει από τα συγκεκριμένα χαμηλά ποσοστά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA