ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/12/2021 18:50

Εμβολιασμός παιδιών 5 - 11: Υπαρκτή αλλά σπάνια η μυοκαρδίτιδα - Τα συμπτώματα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτουν οι γονείς για το κατά πόσο είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στα παιδιά, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εμβολιασμός παιδιών 5 - 11: Υπαρκτή αλλά σπάνια η μυοκαρδίτιδα - Τα συμπτώματα
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Μόλις 8 περιστατικά με ήπια μυοκαρδίτιδα παρουσιάστηκαν σε πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορονοϊού μπορεί να έχει αρχίσει να γίνεται σε αρκετά κράτη, όμως αρκετοί είναι οι γονείς που έχουν ερωτήσεις για τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσει το εμβόλιο στα παιδιά τους. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που ρωτούν πόσο πιθανή είναι η μυοκαρδίτιδα. Γι' αυτό και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε τις απαντήσεις της και παρουσίασε στοιχεία από μελέτη που έχει γίνει στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Τσιόδρας για μετάλλαξη Ομικρον: Τι λέει για νέα μέτρα - Απαντήσεις ειδικών για κινδύνους και συμπτώματα

Οπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις σε παιδιά με το ειδικό εμβόλιο της Pfizer για τις μικρές ηλικίες, το Comirnaty.

Η πρώτη δόση είναι 5.126.642 και η δεύτερη δόση 2.000.786. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, υπάρχουν συνολικά 3.233 αναφορές, με μέση ηλικία τα 9 έτη ενώ η κατανομή ήταν μισή-μισή σε αγόρια και κορίτσια. Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως το 97% των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι εξής:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγία

Παράλληλα, μόνο το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκε, απουσίασε από το σχολείο, ενώ μόνο το 1% ζήτησε συμβουλή γιατρού. Επίσης, συνολικά σε 7.141.428 δόσεις καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια και μόνο μετά την δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα και υποχώρησαν γρήγορα. «Η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Επίσης, καμία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διέφερε από όσες καταγράφηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών», είπε χαρακτηριστικά, η Μαρία Θεοδωρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ