Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απειλή της δημόσιας υγείας από τη μετάλλαξη Ομικρον είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι πιο μεταδοτική και παρατηρείται διπλασιασμός των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στάθηκε στο γεγονός ότι από τη μετάλλαξη μολύνονται και νοσούν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί. Παράλληλα, τόνισε πως η μετάλλαξη Ομικρον, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της μπορεί να προσβάλει τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους και να προκαλέσει επαναλοιμώξεις του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Πονοκέφαλος, κόπωση και κρυολόγημα τα βασικά συμπτώματα

«Η φυσική ανοσία δεν τους προφυλάσσει»

Για την ακρίβεια, άνθρωποι που έχουν νοσήσει από άλλη παραλλαγή διατρέχουν 5 με 6 φορές περισσότερο κίνδυνο επαναλοίμωξης από την Ομικρον, καθώς η φυσική ανοσία δεν τους προφυλάσσει. «Η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορονοϊού. Η Ομικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίου. 

Πάντως, διευκρίνισε ότι «...τα άτομα που εκτέθηκαν στην παραλλαγή Ομικρον και εισάγονται στα νοσοκομεία, δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Επίσης, η θνητότητα της Ομικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις».

«Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 76% από τη βαριά νόσηση» 

Για την καταπολέμηση της νόσου μετά τον εμβολιασμό της τρίτης δόσης, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο, αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα. Η ύπαρξη της τρίτης δόσης φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, ενώ στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα». Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

«Ασφαλή τα παιδικά εμβόλια»

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κύριος νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους. Μιλώντας αναλυτικά για τα επίσημα στοιχεία από το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν και αφορούν στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου από τα 7 και πλέον εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά, υπήρξαν 3.233 αναφορές για κάποιες αντιδράσεις από τις οποίες το 97% ήταν μη σοβαρές, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία.

Η ίδια εξήγησε ότι οι αντιδράσεις ήταν ήπιες και παροδικές και μόνο σε 8 περιπτώσεις μπήκε ο ορισμός της μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια μετά από τη δεύτερη δόση. Όλα τα παιδιά όμως είναι καλά καθώς έγινε πλήρης αποκατάσταση της υγείας τους, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι παραμένει μία εξαιρετικά σπάνια αντίδραση που δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς συμβαίνει μία φορά στο εκατομμύριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA