Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εξιχνίαση μιας απάτης προχώρησε κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας, όταν ένας φαρμακοποιός φέρεται να δήλωσε ότι έκανε 2.198 rapid test, αλλά δεν τα είχε προμηθευτεί ποτέ. Εκ των υστέρων ο φαρμακοποιός έφερε ένα τιμολόγιο αγοράς, προκειμένου να δικαιολογήσει τα 2.198 test. Ωστόσο, έπειτα από έλεγχο που έγινε δεν βρέθηκε το αντίστοιχο τιμολόγιο στα αρχεία της προμηθεύτριας εταιρείας, γεγονός που απέδειξε την απάτη.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Το γράφημα που «δείχνει» νέα μέτρα - Προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα

Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου, προκειμένου να δικαιολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρισθέντων rapid test, προσκόμισε εκ των υστέρων τιμολόγιο αγοράς rapid test με εμπορική ονομασία, η οποία δεν εμφανίζεται στο σύνολο των αγορών της φερόμενης ως προμηθεύτριας εταιρείας για την επίμαχη περίοδο. Προκύπτει δε και σχετική αλλοίωση συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων.

Πως έγινε ο έλεγχος

Η ανακοίνωση των ελεγκτών αναφέρει: Δεδομένου ότι για τον αριθμό των καταχωρίσεων rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, η επιχείρηση οφείλει να αποδεικνύει προμήθεια ανάλογου αριθμού ιατροτεχνολογικών προϊόντων διενέργειας rapid test, το κλιμάκιο ελέγχου προέβη στις ακόλουθες ελεγκτικές ενέργειες:

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στο φαρμακείο, επισκοπήθηκε η διενέργεια rapid test, καταγράφηκε η φυσική αποθήκη για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα rapid test, και παραλήφθηκαν για το ελεγχόμενο διάστημα τα φορολογικά παραστατικά προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων rapid test και τα δελτία ημερήσιας κίνησης Ζ της φορολογικής ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.). Επιπλέον συντάχθηκε έκθεση εξέτασης-κατάθεσης του υπεύθυνου φαρμακοποιού.

Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), παρελήφθησαν, καταστάσεις με τις καταχωρίσεις των αποτελεσμάτων των rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που έγιναν από το φαρμακείο, για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα.

Παρελήφθησαν από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεδομένα φορολογικών παραστατικών σχετικά με την διακίνηση από αυτές των rapid test αντιγόνου COVID-19, προς το συγκεκριμένο φαρμακείο, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA