Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2021 ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τους Ηρωες του 1821. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονιούνται οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας που με την αυτοθυσία και την αποφασιστικότητά τους έσωσαν μέσα στη χρονιά ανθρώπινες ζωές, αλλά και ζώα που βρέθηκαν στη δίνη του θανάτου. Ο αρχιπυροσβέστης, μάλιστα, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει παιδιά που κινδύνευσαν από τις πλημμύρες στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2021. Το Reader.gr παρουσιάζει τους ανθρώπους που με την αξία τους έγιναν θέμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  

Ιωάννης Ζαφειρόπουλος: Ο πυροσβέστης που πνίγηκε στην προσπάθειά του να σώσει παιδιά

Δεν είχε προλάβει να μπει για τα καλά το 2021 και ο Εβρος τυλίχτηκε στο πένθος για τον άδικο χαμό του 46χρονου αρχιπυροσβέστη, Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει παιδιά. Ο άτυχος πατέρας τριών ανηλίκων παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο όταν στην προσπάθειά του να σώσει τα παιδιά του σχολείου από τα νερά που τα είχαν εγκλωβίσει, το όχημά του δεν άντεξε την ορμή του χειμάρρου που είχε δημιουργηθεί και δυστυχώς τον παρέσυρε, με συνέπεια τον πνιγμό του. Στο όχημα επέβαιναν άλλοι δύο συνάδελφοί του, οι οποίοι κατάφεραν και βγήκαν με ασφάλεια.

Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν είχε εκδώσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας. O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Η απώλεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μαθητές που κινδύνευαν, μας γεμίζει θλίψη. Η σκέψη όλων είναι με την οικογένειά του, συμπαραστάτης της οποίας θα βρεθεί η Πολιτεία. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1356270916691521536?ref_src=twsrc^tfw

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει: «Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διασώσει μικρούς μαθητές από τις πλημμύρες στον Έβρο. Η αφοσίωσή του στο καθήκον, μας συγκλονίζει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους & τους συναδέλφους του»

https://twitter.com/atsipras/status/1356259217397735426?ref_src=twsrc^tfw

Ηλιούπολη: Η σερβιτόρα που έσωσε κοπέλα από τον κακοποιητή της

Δε χωράει ανθρώπου νους την κόλαση που έζησε η 19χρονη κοπέλα από την Ηλιούπολη, η οποία αφού βίωσε φριχτή κακοποίηση με δράστη τον ίδιο της τον πατέρα από την ηλικία των 11 μόλις ετών, έπεσε θύμα ενός αστυνομικού, ο οποίος την κρατούσε αιχμάλωτη και την εξέδιδε. Η σερβιτόρα, όμως, στη γειτονική καφετέρια που της έδωσε τον καφέ της, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην κοπέλα και ανέλαβε δράση. Και την έσωσε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να την αποθεώνουν.

Αυτή η άγνωστη κοπέλα, μία πραγματική ηρωίδα της καθημερινότητας, έπραξε το αυτονόητο που δυστυχώς δεν είναι τόσο αυτονόητο. Δεν «κοίταξε τη δουλίτσα της». Δεν αδιαφόρησε και εξελίχθηκε στον ορισμό της αλληλεγγύης.

Η δικογραφία έγραφε τα εξής: «Την 10-07-2021 και ενώ πήγαινε προς το κατάστημα που εργάζεται, είδε την *** και της μίλησε, αλλά αυτή απέφυγε να της απαντήσει. Λίγο αργότερα (το θύμα) πήγε από το κατάστημα και είπε κλαίγοντας ότι ο σύντροφός της, τη χτυπάει και ότι την «εκδίδει» παρά τη θέλησή της. Για να τη βοηθήσει, τηλεφώνησε στη γραμμή 15900, που ασχολείται με κακοποιημένες γυναίκες και, στη συνέχεια, στην Άμεση Δράση».

https://twitter.com/SimsonSp3/status/1415625769729105922?ref_src=twsrc^tfw

Οι ήρωες πυροσβέστες που έσωσαν το Πευκί

Η Βόρεια Εύβοια ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, καθώς κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μια τεράστια μάχη με τιε φλόγες και υπερασπίστηκαν όσο μπόρεσαν τις περιουσίες τους. Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η «κόλαση» της φωτιάς μέσα από τη viral φωτογραφία της Κατερίνας Ιωαννίδου

Το 2021 έσβησε τη φωτιά μαζί με άλλους ήρωες πυροσβέστες και εθελοντές στη Βαρυμπόμπη. Το 2020 έδωσε μάχη στη φωτιά στην Ανάβυσσο. Τον Αύγουστο έγινε viral η φωτογραφία που απαθανάτισε το βλέμμα της στη θέαση της φωτιάς που ήταν σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη. Παλαιότερα, είχε υποστεί και κακοποίηση από τον σύντροφό της, δείχνοντας το σκληρότερο πρόσωπο της έμφυλης βίας.

Η Κατερίνα Ιωαννίδου, το πρόσωπο της οποίας έγινε γνωστό, όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από τη μάχη που έδωσε στη φωτιά στην Ανάβυσσο τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε μιλήσει στα ΝΕΑ, αποκαλύπτοντας άγνωστες στιγμές για τη ζωή και τη δουλειά της. Όπως είχε γράψει τότε η εφημερίδα, η Κατερίνα Ιωαννίδου, ρίχτηκε στις φλόγες της ζωής από νωρίς, ύψωσε το ανάστημά της στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και δεν ξέχασε ποτέ ότι η αλληλεγγύη κρατά την εσωτερική της αρμονία. Η ίδια αφηγήθηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή της, δυσκολίες που την έκαναν να στραφεί στον εθελοντισμό.

Ελασσόνα: Η γυναίκα που έσωσε το μωρό από τη μέση του δρόμου

Η εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ελένη Γκανάτσιου, είναι η γυναίκα που είδε το μωρό 10 μηνών να μπουσουλάει στην Ελασσόνα. Είναι η γυναίκα που αντιλήφθηκε ένα βρέφος στο δρόμο το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2021, αντέδρασε γρήγορα και έσωσε τη ζωή του. Συγκεκριμένα, η νεαρή εθελόντρια του Περιφερειακού Τμήματος Ελασσόνας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οδηγούσε στην κεντρική οδό της Οικονόμου λίγο μετά το 3ο δημοτικό σχολείο μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν είδε το 13 μηνών βρέφος να… μπουσουλά ολομόναχο στη μέση του δρόμου.

Σοκαρισμένη, σταμάτησε γρήγορα το όχημά της και φωνάζοντας για βοήθεια πήγε κοντά του, σώζοντάς το από βέβαιο θάνατο, καθώς πίσω από το όχημά της ακολουθούσε ένα φορτηγό. Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο η Αστυνομία και μπήκε αίσιο τέλος σε αυτή την απίστευτη ιστορία, ενώ το άτυχο βρέφος επέστρεψε στην οικογένειά του.

Χανιά: Η αυτοθυσία ενός πεζού να σώσει τα νήπια από το αυτοκίνητο που κατηφόρισε

Μια πράξη αυταπάρνησης που δεν συναντάται συχνά σήμερα, πραγματοποίησε Χανιώτης στα μέσα Δεκεμβρίου, σώζοντας από τραυματισμό - ή και κάτι χειρότερο ακόμα - δύο μικρά παιδιά που βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο ξαφνικά ξεκίνησε να κυλάει σε κατηφόρα χωρίς να υπάρχει οδηγός.

Δύο μικρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, νηπιακής ηλικίας αμφότερα, βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο που ξαφνικά ξεκίνησε να κινείται στην κατηφόρα, με κατεύθυνση την οδό Παναγούλη, όπου συνήθως υπάρχει αρκετά έντονη κίνηση αυτοκινήτων και το ατύχημα ήταν έτοιμο να συμβεί. Ξαφνικά, ένας γεροδεμένος άνδρας μπαίνει με αυτοθυσία μπροστά στο κινούμενο αυτοκίνητο προσπαθώντας να το σταματήσει, με κίνδυνο να τραυματιστεί ο ίδιος. Το όχημα όμως συνέχιζε να κυλάει στην κατηφόρα, όση δύναμη κι αν έβαζε. Φωνάζει με αγωνία «δεν μπορώ»!

Εκείνη τη στιγμή, διερχόμενος οδηγός που περνούσε από το σημείο του φώναξε να αφήσει το αυτοκίνητο να πέσει πάνω σε κάδους σκουπιδιών που βρίσκονταν παρακάτω για να κοπεί η φόρα του. Έτσι και έγινε και μόλις το αμάξι χτύπησε στους κάδους, ο Χανιώτης με γρήγορες κινήσεις άνοιξε την πόρτα και τράβηξε το χειρόφρενο, ακινητοποιώντας το όχημα. Ο διερχόμενος οδηγός αγκάλιασε τον σωτήρα και τον ρώτησε αν ήταν τα δικά του παιδιά.

«Όχι», του απάντησε. «Να βάλουμε τους κάδους στη θέση τους». Και μετά εξαφανίστηκε. Δεν περίμενε ούτε συγχαρητήρια, ούτε ευχαριστίες.

Λαμία: Τον θεωρούσαν αγνοούμενο και έσωσε 35 σκύλους όταν πλημμύρισε ο Σπερχειός

Ένας 46χρονος από τη Λαμία ήταν αγνοούμενος για πάνω από δύο ώρες όταν πλημμύρισε ο Σπερχειός. Με αυτοθυσία βούτηξε δύο φορές στα παγωμένα νερά και κινδύνεψε να πνιγεί για να σώσει 35 σκύλους που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο κατοικίδιων που διατηρεί η σύζυγός του.

Η περιπέτεια του Κώστα Γκιντέρσου ξεκίνησε στις 4:00 τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου όταν είδε από τις κάμερες ότι τα νερά από τον Σπερχειό μπαίνουν στο ξενοδοχείο και τα σκυλιά κινδυνεύουν να πνιγούν, σύμφωνα με το lamiareport.gr. Αρχικά προσπάθησε να πάει με το αυτοκίνητο, όμως ο δρόμος είχε πλημμυρίσει και ήταν απροσπέλαστος. Επέστρεψε και πήρε το μηχανάκι, πηγαίνοντας όμως έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας που δεν του επέτρεπε να περάσει γιατί τα πάντα ήταν πλημμυρισμένα.

Ο 46χρονος παράτησε το μηχανάκι και παρά τις εκκλήσεις όλων να μην πάει, ξεκίνησε με τα πόδια μέσα στη νύχτα για να διανύσει μια απόσταση πάνω από 5 χιλιόμετρα μέσα στα νερά, τις λάσπες και το κρύο. Ο ίδιος αποκάλυψε πως παρασύρθηκε από τα νερά δύο φορές

Όταν ο κ. Κώστας έφτασε στο ξενοδοχείο τα νερά είχαν μπει στα σπιτάκια των σκύλων. Βρήκε τη Σάγια ένα βήμα πριν τον θάνατο αλλά κατάφερε να τη σώσει με τη βοήθεια της κτηνιάτρου Κατερίνας Σωτηρίου. «Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πως θα φτάσω εδώ να σώσω τα σκυλιά. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο. Πήγα να πνιγώ δύο φορές. Δεν ξέρω πως τα κατάφερα. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους που με βοήθησαν και να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένειά μου για τη λαχτάρα που πέρασαν...», είπε ο κ. Κώστας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA