Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη «σκιά» της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα από την παραμονή Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τα νέα μέτρα θα έχουν δύο στάδια εφαρμογής. Αρχικά θα ξεκινήσουν με πέντε άξονες οι οποίοι στοχεύουν σε όλο τον πληθυσμό αφού, μεταξύ άλλων, αφορούν τη χρήση μάσκας και την ακύρωση εκδηλώσεων από την 24η Δεκεμβρίου. Περισσότερα μέτρα αναμένονται από τις 3 Ιανουαρίου, όταν θα επανεκτιμηθεί και η κατάσταση στη χώρα.

Aναλυτικά από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως τις 2 Ιανουαρίου 2022 τα νέα μέτρα που θα ισχύουν έχουν ως εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)
  2. Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ
  3. Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους
  4. Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  5. Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Νέα μέτρα και από τις 3 Ιανουαρίου

Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα νέα μέτρα δεν θα παραπέμπουν σε lockdown ενώ δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά των SMS. Παράλληλα διευκρίνισε πως θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Όπως σημειώθηκε τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και μια σειρά από δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες.

Διευκρινίσεις 

Μέσα από μια σειρά έξι ερωτήσεων και απαντήσεων, ο ΣΚΑΪ επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 6.667 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 2.625 από αυτά και την Θεσσαλονίκη 903

Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια;

Σε αυτούς τους χώρους η μάσκα θα χρησιμοποιείται όπου είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν οι πολίτες μάσκα την ώρα που βρίσκεται σε κατάστημα εστίασης και τρώνε ή πίνουν το ποτό τους ή όταν γυμνάζονται, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση την ώρα που εισέρχονται να τη φορούν ή όταν κινούνται μέσα στο χώρο.

Ποια είναι τα σενάρια για επιπλέον μέτρα στη διασκέδαση;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ωράριο της διασκέδασης υπάρχουν σκέψεις για να κλείνουν στις 24.00 τα μεσάνυχτα ή ακόμα και στις 11 μ.μ. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μικρότερη πληρότητα παρότι είναι αμιγώς για εμβολιασμένους και το τρίτο είναι η απαγόρευση της μουσικής.

Τι θα αλλάξει στα σχολεία;

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα σχολεία και να ανοίξουν κανονικά μετά τα Φώτα. Δεν υπάρχει μάλιστα καμία εισήγηση προς το παρόν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να κλείσουν, καθώς δε θεωρούνται εστίες διασποράς. Αυτό όμως που έχει πέσει εμφατικά στο τραπέζι είναι να γίνουν αυστηρότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές.

Υπάρχουν σκέψεις για αγώνες δίχως θεατές;

Η εισήγηση για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών έχει κατατεθεί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή θα αποφασιστεί ένα ηπιότερο μέτρο. Γι’ αυτό θα εξεταστεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες, αλλά και η μείωση της πληρότητας στο 40%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA