Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξητική τάση διαγράφει το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη χώρα τις τελευταίες τρεις ημέρες, βάζοντας «φρένο» στην πτωτική πορεία τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων. Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι στην κοινότητα κυκλοφορεί ήδη η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, η οποία αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Αδωνις Γεωργιάδης: «Φρένο» για τη μετάλλαξη Ομικρον τα νέα μέτρα - Ερχονται κι άλλα μετά τα Χριστούγεννα

Η ανατροπή αυτή, φαίνεται να ανακόπτει την πορεία ύφεσης και να μειώνει την απόσταση από την κυριαρχία του νέου στελέχους, τη στιγμή που επιστήμονες και πολιτεία προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο με την εφαρμογή νέων μέτρων, προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας. 

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων Covid-19 στην επικράτεια, μεσοσταθμικά, έδειξε μία βελτίωση για 4η συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας περίπου 8% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη. 

«Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες και σήμερα παρατηρείται τάση επιδείνωσης την οποία παρακολουθούμε στενά», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία κατά την ενημέρωση για την πανδημία, την Πέμπτη (23/12).

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης μείωση της τάξης του 12%. Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι αυξημένη, αλλά υπάρχουν συνεχιζόμενες τάσεις αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχώρησε κατά 11% και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων πλησιάζει στο 1. 

Σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, μέχρι και την Τετάρτη (22/12) , ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος κρουσμάτων, θετικότητας, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων ήταν πτωτικός, Η ανατροπή ήρθε την Πέμπτη  με το δείκτη να αποκτά θετικό πρόσημο όσον αφορά στη θετικότητα και τις διαγνώσεις. Μάλιστα, οι διαγνώσεις, με τον ημερήσιο αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.667, παρουσίασαν 42% αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Λακωνία, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, περιοχές όπου ήδη έχουν εντοπιστεί περιστατικά με το νέο στέλεχος, αλλά και στην Αττική

Στα… 131 τα κρούσματα της Όμικρον

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται στην Κρήτη. Τα περιστατικά έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια τις 3 ημέρες. Από αυτά έχουν νοσηλευτεί δυο άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου. Εντούτοις, υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα, τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθούν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 131.

«Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε και 98 ύποπτα, που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98-99% σιγουριά πως είναι  η μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

Κινητικότητα, Όμικρον και self test

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο, δεν αποδίδεται αποκλειστικά στην κυκλοφορία της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα, ενώ εκτιμάται ότι έχουν συμβάλλει η κινητικότητα που παρατηρείται εν όψει των γιορτών και η αύξηση των self tests, στο πλαίσιο της σχετικής σύστασης και δωρεάν διάθεσής τους για την εορταστική περίοδο.

«Έχουμε μία αύξηση σημαντική στη χρήση των self-test, συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες. Έτσι, εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα που δεν θα βρίσκαμε εάν δεν κάναμε τόσα πολλά self-test», εξήγησε ο κ. Ζαούτης. Σημειώνεται ότι, κατά την τελευταία εβδομάδα, διατέθηκαν περίπου 1 εκατ. περισσότερες συσκευές self-test, σε σχέση με την προηγούμενη, και επιβεβαιώθηκαν από επαγγελματία υγείας περίπου 2.000 περισσότερα κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η επικράτηση της νέας παραλλαγής είναι αναπόφευκτη. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε την Πέμπτη, ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η Όμικρον θα έχει κυριαρχήσει, κάνοντας λόγο για 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Σήμερα, Παρασκευή, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει νέο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA