Μενού
  • Α-
  • Α+

Έζησε μια ζωή γεμάτη. Μια ζωή γεμάτη επαγγελματικές επιτυχίες, χαρές, ευχάριστες στιγμές, αλλά και δύσκολες. Βίωσε τη συντροφικότητα, την πατρότητα, έγινε παππούς και άφησε πίσω του σημαντικό έργο. Για να φτάσει να τα ζήσει όλα αυτά, ωστόσο, έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με το εκτελεστικό απόσπασμα στα μαύρα χρόνια της κατοχής, να βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο.

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1931 στον Βύρωνα από προσφυγική οικογένεια. Το επώνυμο της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος, το οποίο, όμως, άλλαξε σε Βουτσάς λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του παππού του ο οποίος έφτιαχνε βούτσια, δηλαδή βαρέλια!

Τα πρώτα βήματα μιας σπουδαίας καριέρας

Η οικογένεια του μικρού Κώστα έφυγε γρήγορα από την Αθήνα και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του. Εκεί μεγάλωσε ο Κώστας Βούτσας. Εκεί έκανε και τα πρώτα βήματα της σπουδαίας καριέρας του. Εκεί, έπαιξε στις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις, εκεί συμμετείχε στα πρώτα του μπουλούκια. Στον κινηματογράφο ντεμπουτάρισε το 1953 στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μετακομίζει οριστικά στην Αθήνα και εμφανίζεται στο θέατρο «Περοκέ». Σε μια παράσταση εκεί ήταν που τον είδε ο σπουδαίος Αλέκος Σακελλάριος και του έδωσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Η κυρά μας η μαμμή» (1958). Γεγονός που, ουσιαστικά, του άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Φίνος Φιλμ. Το 1961, ήταν η πλέον καθοριστική χρονιά στην καριέρα του Κώστα Βουτσά. Αρχικά συμμετέχει στην «Αλίκη στο Ναυτικό» του Σακελλάριου και στη συνέχεια στον Κατήφορο», του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία αυτή, «σπάει» τα ταμεία και απογειώνει τις καριέρες της Ζωής Λάσκαρη, του Νίκου Κούρκουλου και βέβαια του Κώστα Βουτσά ο οποίος ξεχώρισε με έναν κωμικό ρόλο σε μια δραματική ταινία!

Στα χρόνια που ακολουθούν συμμετέχει σε δεκάδες αξέχαστες ελληνικές ταινίες όπου ξεχωρίζει με τον τρόπο που υποδύεται τους χαρακτήρες του αλλά για τις ατάκες όπως «Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;», «Κααατίνα σαλααμάκι», «δεν έχω θείο» και βέβαια το «Φσσστ, μπόινγκ»!

Αντιμέτωπος με το εκτελεστικό απόσπασμα

Για να φτάσει, ωστόσο, να κάνει αυτή τη σπουδαία καριέρα ο Κώστας Βουτσάς χρειάστηκε να σταθεί απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα και να γλιτώσει από τα Γερμανικά πολυβόλα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει ο αξέχαστος ηθοποιός στη «Μηχανή του Χρόνου», είχε περιγράψει ο ίδιος. Στην κατοχή, στην πολυκατοικία που έμενε ο Βουτσάς και η οικογένεια του, έμενε και ένας ταγματασφαλίτης. Αυτός είναι που θα τον σώσει όταν ο Βουτσάς συλληφθεί σε μέτρα αντιποίνων από τα SS!

«Οι Γερμανοί έκαναν γυμνάσια τον χειμώνα και όταν μπήκαν στην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη κάποιος τους πέταξε μια χειροβομβίδα. Τραυματίστηκαν κάποιοι, σκοτώθηκαν κάποιοι. Αυτοί εξαγριώθηκαν και άρχισαν να μας κυνηγάνε. Έπιαναν όποιον έβρισκαν. Όσους μας έπιασαν, μας έβαλαν σε μια τουαλέτα δημόσια στο πάρκο και έβαλαν και ένα πολυβόλο μπροστά. Μας απειλούσαν ότι θα μας σκοτώσουν. Η μάνα μου έψαχνε να με βρει. Βρήκε τον ταγματάρχη ο οποίος έψαχνε εκείνη την ώρα να βρει και αυτός ποιος έριξε τη χειροβομβίδα. Του εξήγησε τι είχε συμβεί και αυτός ήρθε και με φυγάδευσε μέχρι το σπίτι» ανέφερε ο Κώστας Βουτσάς στην συνέντευξή του.

Αργότερα, στα χρόνια του εμφυλίου, ο Κώστας Βουτσάς, που ήταν οργανωμένος στα «Αετόπουλα» της ΚΝΕ, μοίραζε προκηρύξεις και την περίοδο εκείνη, συνελήφθη από έναν συνταγματάρχη επειδή είχε πάνω του ένα κόκκινο ημερολόγιο. «Του είπα ότι το βρήκα στο τραμ» ανέφερε. Την επόμενη μέρα, ο Κώστας Βουτσάς εκλήθη να παρουσιαστεί στον γυμνασιάρχη. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με μια απάτη.

«Με μολύβι είχα γράψει τον ύμνο των αετόπουλων και αυτός με άλλο μολύβι είχε γράψει: ''Ζήτω η κόκκινη σημαία, κάτω η Ελληνική''. Με έπιασαν τα κλάματα. Ο γυμνασιάρχης κατάλαβε ότι ήταν στημένο. Αυτός ερχόταν στο σπίτι και μας ενοχλούσε. Στην πολυκατοικία που μέναμε είχαμε και έναν ταγματασφαλίτη» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA