ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/12/2021 16:27

Συμβούλιο της Επικρατείας: Στέρησε τον τίτλο του «επίτιμου διδάκτορα» από Γερμανό καθηγητή

Ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ, έχασε οριστικά τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από απαξιωτικές δηλώσεις του σε εφημερίδα, κατά του κύρους των Ελληνικών ΑΕΙ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Συμβούλιο της Επικρατείας: Στέρησε τον τίτλο του «επίτιμου διδάκτορα» από Γερμανό καθηγητή
(Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Αρνητικά αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης της ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είχε καταθέσει ο Γερμανός καθηγητής, Χάινς Ρίχτερ, προσφεύγοντας κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη: Πάτρα: Αστυνομικός έκοβε κλήσεις χωρίς μάσκα για παραβίαση του ΚΟΚ

Σύμφωνα με την 2571/2021 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ και κατ' επέκταση των καθηγητών τους, από πανεπιστημιακό δάσκαλο, αποτελεί λόγο αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, χωρίς αυτό να παραβιάζει τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Χ. Ρίχτερ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι:

  1. Αν ο καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν
  2. Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό (από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί).

Κατόπιν τούτων, η Σύγκλητος του αφαίρεσε τον τίτλο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους: «…Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι:

Η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος πανεπιστημίου και του αναγορευομένου. Συνεπώς, «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ γενικώς και κατ' επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του ΑΕΙ που απένειμε τον τίτλο.

Ο αιτών, πρώην καθηγητής γερμανικού πανεπιστημίου και γνώστης επί δεκαετίες της ελληνικής πραγματικότητας και του αυτοδιοίκητου και της ελεύθερης λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων από το 1975, γνώριζε ότι μετά το έτος αυτό δεν έχει απολυθεί κανένας καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου για τις απόψεις του και το έχει παραδεχθεί.

Συνεπώς, ήταν σε θέση να προβλέψει ότι οι ανωτέρω δηλώσεις που αφορούν το κύρος των πανεπιστημίων, συνιστούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να δικαιολογήσουν την αφαίρεση του τίτλου.

Περαιτέρω, οι δηλώσεις του αιτούντος δίδουν σαφώς την εντύπωση ότι το πανεπιστήμιο είναι δυνατόν να προβεί στην ανάκληση του τίτλου λόγω των πορισμάτων και απόψεων του ιδίου σε βιβλίο του, εφαρμόζοντας έτσι εθνικοσοσιαλιστικές πρακτικές.

Ενόψει δε της βαρύτητας της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον εθνικοσοσιαλισμό, η σύγκριση με τον οποίο, λόγω της φύσης αυτού, προσδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή απαξία στον συγκρινόμενο, η δήλωση αυτή είναι προσβλητική για το πανεπιστήμιο και τους καθηγητές του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ