Μενού
  • Α-
  • Α+

Με έλεγχο rapid και όχι με self test αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, σύμφωνα με το σχέδιο που φέρονται να εξετάζουν οι Ειδικοί και τον υπουργό υγείας, Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως αλλαγές στο σχολικό πρωτόκολλο θα υπάρξουν, όχι όμως και παράταση της επανέναρξης των μαθημάτων που έχει οριστεί για την 10η Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή των Ειδικών υπάρχουν «φωνές» που ζητούν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για μία επιπλέον εβδομάδα και να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο καταστροφική για την κοινωνία

Αυτό είναι που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους, το γεγονός δηλαδή ότι η μετάλλαξη Ομικρον «χτυπάει» ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ακόμα και οι εισαγωγές παιδιών. Οπως είπε στην εκπομπή live news του MEGA, ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, Γαβριήλ Δημητρίου, η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητική και στην Ελλάδα:

«Από την αρχή του χρόνου είχαμε 350 παιδιά θετικά στον κορονοϊό, και τώρα έχουμε 120. Η νέα μετάλλαξη χτυπάει τα παιδιά και αυτό είναι εμφανές. Στις ΗΠΑ το φαινόμενο είναι εκτός ελέγχου είναι πολλά παιδιά, πάνω από 400.000 που νοσηλεύονται, ωστόσο είναι πολλά παιδιά που είναι εμβολιασμένα στις ΗΠΑ, σε σχέση με την Ελλάδα. Το νοσοκομείο του Ρίου, είναι το μοναδικό νοσοκομείο που καλύπτει COVID, μας έρχονται περιστατικά από όλη την δυτική Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

«Η κατάσταση θα χειροτερέψει από ό,τι φαίνεται και θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εφτά μωρά νοσηλεύονται σήμερα μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλεύουμε 6 θετικά και έρχεται και ένα από το Αγρίνιο γίνονται 7. Και είναι όλα κάτω του ενός έτους», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το μη άνοιγμα των σχολείων. Τα σχολεία θα ανοίξουν. Την άλλη εβδομάδα θα συζητήσουμε αν και εφόσον χρειαστούν παρεμβάσεις στο πρωτόκολλο υγείας. Τα πρωτόκολλα για την παρουσία των παιδιών στο σχολείο ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να τα ξαναδούμε και πρέπει να τα ξαναδούμε. Ολα τα σενάρια να παραμένουν για την ώρα ανοιχτά», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τι λένε οι Ελληνες παιδίατροι 

Οι παιδίατροι από την πλευρά τους, βλέποντας πως η μετάλλαξη Όμικρον «χτυπά» τις μικρές ηλικίες, ζητούν επιτακτικά να αναβληθεί η επιστροφή στις τάξεις.

«Προς τα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρχει μεγάλη αύξηση της Όμικρον και θα πρέπει να δούμε μήπως δεν ανοίξουν τα σχολεία. Να πηγαίνουμε βδομάδα - βδομάδα μέχρι αρχές Φλεβάρη. Ήδη η νοσηρότητα των παιδιών βρίσκεται στα ύψη, καθώς μέσα σε 7 ημέρες περισσότερα από 10.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό», δήλωσε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

«Τα τελευταία δύο 24ωρα και πάλι θα τονίσουμε ότι είναι 50% και άνω. Έχει πάρα πολλά θετικά παιδάκια», τόνισε χαρακτηριστικά η παιδίατρος, Δέσποινα Ιατρού.

Άλμα στις εισαγωγές παιδιών Παγκοσμίως λόγω της Ομικρον

Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Στη Βρετανία 512 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων ενώ στη Γαλλία από τα 1.100 παιδιά που νοσηλεύτηκαν από αρχές Νοεμβρίου, τα 800 είναι κάτω των 10 ετών.

«Από την πρώτη- πρώτη περιγραφή που υπήρχε στην Νότια Αφρική, αυτό λέγανε. Ότι ουρές γινόντουσαν στα εξωτερικά ιατρεία σε παιδιά σε μικρές ηλικίες», δήλωσε ο Γιώργος Συρογιαννόπουλος, μέλος της επιτροπής εμβολιασμού. Με μόνο 15.000 παιδιά 5-11 ετών να έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη κρουσμάτων στα τέλη του μήνα.

«Βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες να νοσούν. Μεταδίδουν ο ένας στον άλλον. Βλέπουμε ακόμα και άτομα που έχουν κάνει την 3η δόση πριν 1,5 – 2μήνες να νοσούν σήμερα με την Όμικρον», τόνισε ο κ. Μαζάνης.

Έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών κάνουν οι ειδικοί με τον Άντονι Φάουτσι πάντως να εκτιμά πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μήνες μέχρι να εγκριθεί το εμβόλιο και για τους κάτω των 5 ετών.

  • 512 εισαγωγές παιδιών την εβδομάδα των Χριστουγέννων
  • 59 κάτω των 5 ετών
  • 35% στις νοσηλείες παιδιών στην επικράτεια
  • 100% Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα
  • Αρχές Νοεμβρίου
  • 1100 παιδιά
  • 800 κάτω των 10 ετών
  • 300 10-19 ετών
  • 150 παιδιά νοσηλεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA