Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε (με ασφάλεια) παιδιά. Δυστυχώς, ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Όμικρον άλλαξε τα σχέδια μας για το φετινό ρεβεγιόν και την αρχή του νέου έτους, ωστόσο, η αισιοδοξία μας πως το 2022 θα είναι καλύτερο, παραμένει.  Ως είθισται η πρώτη μέρα του νέου χρόνου ξεκινά με στόχους, όνειρα και ευχές. Κάπως έτσι, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι του Reader.gr μοιραζόμαστε μαζί σας, όλα αυτά που θέλουμε να φέρει το 2022 στις ζωές μας και όχι μόνο.

Σπύρος Βασιλείου 

Αποσυμπίεση ή «έκρηξη». Ένας από τους δύο πρέπει να είναι ο κωδικός για το 2022. Η ένταση και το μίσος που εκκολάπτεται στους ανθρώπους, ιδιαίτερα την τελευταία διετία του κορονοϊού, πρέπει να «ξεσπάσει» γιατί τις τραγικές του συνέπειες τις βλέπουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Άνθρωποι εξοργισμένοι-αγανακτισμένοι-απελπισμένοι-αδιάφοροι δημιουργούν μια παράλληλη πανδημία που δυστυχώς δεν προλαμβάνεται με κανένα εμβόλιο. Είθε η νέα χρονιά να επαναφέρει πρωτίστως την ηρεμία μέσα μας ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες απειλές που κάνουν άλυτο σταυρόλεξο την κάθε νέα ημέρα και πιο δυσοίωνη την κάθε επόμενη. Και βέβαια, μαζί, η ευχή να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ό,τι από τα δύο έρθει...

Χριστόδουλος Σκούντας 

Παραλείποντας τα αυτονόητα (αν και ολίγον κλισέ) όνειρα περί παγκόσμιας ειρήνης και εξάλειψης της φτώχειας, όπως και την επίσης αυτονόητη ευχή του τέλους της περιπέτειας με τον κορονοϊό πιστεύω πως το 2022 αποτελεί μία εξαιρετική χρονιά για να κάνουμε (στα αλήθεια όμως) μία καινούρια αρχή. Και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για μία καινούρια αρχή από ένα ταξίδι. Ονειρεύομαι λοιπόν (για τον εαυτό μου) και εύχομαι (σε όλους) ταξίδια! Να ταξιδέψετε όπου και όπως μπορείτε και να ανοίξετε τους ορίζοντές σας εξερευνώντας νέα μέρη, γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους και ανακαλύπτοντας φρέσκιες ιδέες και κουλτούρες. Αποτελεί το καλύτερο φάρμακο σε όλον αυτόν τον... ζόφο που μας είχε -και συνεχίζει να μας έχει- περικυκλωμένους και ταυτόχρονα μπορεί να μας μεταμορφώσει στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας.

Σωτήρης Βαλάρης 

Το 2021 συνηθίσαμε την πανδημία, αλλά στην Ελλάδα ήρθαμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τερατογεννήματα της κοινωνίας μας. Η ανοικτή πλέον συζήτηση για το #MeToo, η - έστω και ανεπίσημα προς το παρόν - χρήση του όρου «γυναικοκτονία», το Cancel Culture και η κοινωνική καταδίκη του revenge porn είναι μικρά σημάδια ότι η κοινωνία προοδεύει. Το λοιπόν, αυτό το όνειρο έχω για το 2022, αν και προς το παρόν, απατηλό, καθώς θέλει διαρκώς κοινωνικούς αγώνες: Μια χρονιά βασισμένη στην ισότητα, πολεμώντας διαρκώς τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό, το bullying και την ξενοφοβία

Γιάννης Μπαϊρακτάρης

Ένας χρόνος έφυγε δίχως να τον καταλάβει σχεδόν κανείς μας. Ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του (φτάσαμε στην Όμικρον - να δούμε μέχρι ποιο γράμμα θα πάει η ιστορία), η ανησυχία, η ανασφάλεια, πολλές φορές ακόμη και ο φόβος που έχει προκαλέσει η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν κάνει τις στιγμές της ζωής να εξαφανίζονται, δίχως να απολαμβάνουμε όλα αυτά που θέλουμε. Ταξίδια στο εξωτερικό, εκδρομές με φίλους, ποτά και ξέφρενες στιγμές, πράγματα δηλαδή, τα οποία στο παρελθόν τα θεωρούσαμε δεδομένα. Τι μπορούμε να ευχηθούμε για το 2022, λοιπόν; Να ξαναγυρίσουμε στα «δεδομένα» μας. Η αλήθεια είναι πως όσα στερηθήκαμε την προηγούμενη χρονιά, μάθαμε να τα εκτιμούμε λίγο παραπάνω σήμερα. Έτσι ας υποδεχθούμε το 2022 με την ευχή ότι όλα θα επιστρέψουν στην προ κορονοϊού κανονικότητά τους και θα μπορέσουμε ξανά να δούμε φωτεινά χαμόγελα γύρω μας. Χωρίς μάσκες. 

Νικόλας Εμμανουήλ 

Το 2022 να είναι μια γενναιόδωρη χρονιά σε όλα της και να φέρει στον καθένα ξεχωριστά ό,τι μπορεί να του στέρησαν οι προηγούμενες χρονιές, πρωτίστως υγεία, ένα αγαθό που τα τελευταία δύο χρόνια απέδειξαν ακόμα και στον πιο δύσπιστο πόσο σημαντικό είναι. Και φυσικά, να είναι μια χρονιά γεμάτη όμορφες στιγμές, όπως τις φαντάζεται ο καθένας, χαμόγελα, τα οποία να φαίνονται πάλι καθαρά χωρίς να κρύβονται πίσω από μάσκες - τις όποιες μάσκες - και περισσότερη ανεμελιά για μικρούς και μεγάλους.

Ελένη Ζώη Τήλα

Μετά από μία δεύτερη δύσκολη χρονιά εν μέσω πανδημίας με το νέο έτος θα ήθελα να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών μα και του μόχθου στην κοινωνία. Να μη χρειάζεται να σκεφτόμαστε να στείλουμε τους δικούς μας ανθρώπους σε δημόσια νοσοκομεία. Επιθυμία μου είναι να μην φεύγουν άνθρωποι από τους τόπους τους και να κινδυνεύουν ακόμα και με πνιγμό στη Μεσόγειο. Το 2022 εύχομαι να μπορέσουμε όλοι να δούμε πίσω από τις βιτρίνες, γιατί πίσω από μία φανταχτερή βιτρίνα μπορεί να κρύβεται άνθρακας και πίσω από μία σκονισμένη βιτρίνα ένας ανεκτίμητος θησαυρός. 

Σπύρος Κόλλιας

Μέσα από τα ατομικά μου όνειρα, προσπαθώ να ζω τις στιγμές και να σχεδιάζω το μέλλον, έχοντας πάντα στο επίκεντρο των σκέψεών μου το αύριο για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες οδήγησαν τον κόσμο στην απομόνωση, την αποξένωση και τα ιδανικά άλλαξαν προς το χειρότερο. Ο άνθρωπος σχεδόν ξέχασε να νοιάζεται και αδιαφορεί όλο και περισσότερο για τους γύρω του. Ετσι, αυτό που αληθινά εύχομαι για τη νέα χρονιά, είναι να αγαπήσουμε ξανά τον διπλανό μας, να σεβαστούμε τον συνάνθρωπο ό,τι και αν πρεσβεύει, υποστηρίζει, πιστεύει, να γίνουμε πιο δίκαιοι και να νιώσουμε ξανά τη «ζεστασιά» στην καρδιά. Μακάρι το 2022 να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά πράγματα που μας γεμίζουν ψυχικά και να πάψουμε να χάνουμε το νόημα της ζωής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA