Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που στην Ελλάδα οι επιστήμονες ασχολούνται κυρίως με την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον έναντι της Δέλτα, στην παγκόσμια κοινότητα δημιουργούνται νέα δεδομένα από τους συνδυασμούς των παραλλαγών, αλλά και την πρόσμιξη της γρίπης στην επονομαζόμενη Florona

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: «Καλπάζει» σε όλη την Ελλάδα - Ποια τεστ πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ωστόσο, πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, τη δεδομένη χρονική υπάρχουν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και Όμικρον, ο συνδυασμός των οποίων εντοπίστηκε σε κρούσματα και ήδη ονομάστηκε ως Delmicron. Ετσι, ο κίνδυνος μόλυνσης με δύο στελέχη του κορονοϊού είναι υπαρκτός, ακόμα και για έναν εμβολιασμένο, ενώ αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι επιστήμονες είναι ένα συγχρονισμένο κύμα μολύνσεων που θα μπορούσε να χτυπήσει ύπουλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Χρειάζεται επιτήρηση η Delmicron, μεγαλύτερος εχθρός η Δέλτα»

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως οι πολίτες ουσιαστικά πρέπει να τηρούν τα ίδια μέτρα προστασίας και για τις δύο μεταλλάξεις: «Μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Είναι ίδια η προφύλαξη και για τη Δέλτα και για την Ομικρον». Ειδικότερα για την εμφάνιση της Delmicron, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το νέο αυτό μεταλλαγμένο στέλεχος:

«Επειδή ακούμε για τη Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση. Αυτή τη στιγμή, όμως, θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν η μετάλλαξη Όμικρον που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας, να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις, όπως είναι η Δέλτα. 

Μόσιαλος: «Απαραίτητος ο εμβολιασμός και κατά της γρίπης»

Την ίδια ώρα, μερίδιο στην «πίτα» της πανδημίας διεκδικεί και η πρόσμιξη της γρίπης με τον κορονοϊό που σχημάτισε την συλλοίμωξη Florona και θέτει επίσης προβληματισμούς ως προς την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ύπαρξη του νέου ιού γεννήθηκε από τον συνδυασμό της γρίπης με τον κορονοϊό και δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις. Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν απαραίτητο τον εμβολιασμό και κατά της γρίπης, ιδιαίτερα των ευάλωτων.

«Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός ''νέου'' ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό. Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος και συμπλήρωσε: «Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Παράλληλα, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, είπε σχετικά με την Florona: «Δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορονοϊού. Εντοπίστηκε σε άτομο που είχε ταυτοχρόνως κορονοϊό και γρίπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό και κατά της γρίπης, προκειμένου να αποφευχθούν οι ταυτόχρονες μολύνσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA