ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/01/2022 11:35

Μοριακό τεστ: Αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου για το πλαφόν στο PCR - «Μπορεί να επιφέρει μείωση ποιότητας υπηρεσιών»

«Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής στο PCR μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ» αναφέρει η ανακοίνωση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μοριακό τεστ: Αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου για το πλαφόν στο PCR - «Μπορεί να επιφέρει μείωση ποιότητας υπηρεσιών»
Μοριακό τεστ: Αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου για το πλαφόν στο PCR - «Μπορεί να επιφέρει μείωση ποιότητας υπηρεσιών»
Ανάγνωση:

Ο ΠΙΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η μείωση του κόστους του PCR μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην παροχή των υπηρεσιών των μονάδων υγείας στους πολίτες, καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία των μοριακών τεστ. Η κυβέρνηση, δια στόματος Γεωργιάδη κι επιβεβαιώνοντας απόλυτα το Reader επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ, το οποίο θα κυμαίνεται στα 50 ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορονοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος.

H επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests. Και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ PCR
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ