Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί νέα ΚΥΑ με την οποία θα διευκρινίζεται τι τύπου τεστ, rapid ή μοριακό PCR, ώστε να πιστοποιήσει κάποιος εργαζόμενος πως έχει νοσήσει με κορονοϊό και εν συνεχεία να μπορέσει να εκδώσει και το πιστοποιητικό νόσησης με το οποίο δικαιούται και την πενθήμερη άδεια.

Διαβάστε ακόμη: Self test και rapid test αρνητικό, PCR θετικό: Πού οφείλεται και τι πρέπει να κάνουμε

Οι διευκρινίσεις θα αφορά τους εμβολιασμένους καθώς για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, από τις αρχές του Δεκεμβρίου, είναι υποχρεωτικό το PCR τεστ ώστε να μπορεί να εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Μόλις τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είναι υποστηρίξει πως «Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ, ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στην διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test». Καταλήγοντας πως: «αν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, αν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό νόσησης και είμαστε ανεμβολίαστοι κάνουμε pcr test, αν είμαστε εμβολιασμένοι είναι αρκετό το rapid».

Για τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό νόσησης καθώς με αυτό μπορούν να λάβουν τη νόμιη άδεια που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για απουσία από την εργασία τους.

Καθυστέρηση θετικοποίησης λόγω εμβολιασμού

Εξάλλου, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσαγκρής, μιλώντας στο Reader, ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή για το «παράθυρο» μερικών ημερών, που παρατηρείται ειδικά σε πλήρως εμβολιασμένους νοσούντες με κορονοϊό μέχρι να βγουν θετικά τα rapid test. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των rapid test παραμένει υψηλή και στην ανίχνευση της παραλλαγής Ομικρον όμως αυτό, που έχει αλλάξει είναι η καθυστέρηση της θετικοποίησής τους λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός, στην πλειοψηφία του, είναι εμβολιασμένος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA