Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η Νότια Αφρική, η χώρα μηδέν για την παραλλαγή Ομικρον. Η πορεία του πανδημικού κύματος στην αφρικανική ήπειρο με την τάση αποκλιμάκωσης, που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συνιστά ένα ενθαρρυντικό δεδομένο για την πιθανή εξέλιξη της Ομικρον και στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, όπου καλπάζει το διάστημα αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Παιδιά 5-11 ετών εμβολιάστηκαν με δόση για ενηλίκους κατά λάθος

Ομως, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νότιας Αφρικής, με πιο σημαντικό την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της με τους πολίτες άνω των 65 να είναι μόνο το 6% του συνόλου, κάνουν τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί για την τελική επίπτωση, που θα έχει το πανδημικό τσουνάμι, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις δυτικές κοινωνίες.  Η Ομικρον αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Νότια Αφρική στις 24 του περασμένου Νοεμβρίου με το πρώτο γνωστό κρούσμα να προσδιορίζεται στις αρχές του μήνα εκείνου.

Μετάλλαξη Ομικρον: Τι γίνεται στη Νότια Αφρική

Μετά από 4 εβδομάδες εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων λόγω μαζικών μολύνσεων από το νέο στέλεχος η τρέχουσα εικόνα παραπέμπει σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση. Για το λόγο αυτό έχουν χαλαρώσει οι έκτακτοι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η διασπορά του ιού και πλέον οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά και τις βραδινές ώρες. Βάσει των επιδημιολογικών δεικτών του υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής, η κορύφωση της Ομικρον δείχνει να έχει περάσει καθώς οι υψηλοί αριθμοί των νέων λοιμώξεων έχουν υποχωρήσει ενώ δε σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στο αριθμό των ανθρώπινων απωλειών από την νόσο.

Μετάλλαξη Ομικρον: Ελάχιστα τα τεστ για ασφαλή συμπεράσματα

Παρόλα αυτά, από τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν μπορεί εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα με καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε φυσικά με την Ελλάδα. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν στη Νότια Αφρική των 60 εκατομμυρίων κατοίκων μόλις 17.339 τεστ και καταγράφηκαν 3.232 νέες μολύνσεις με το δείκτη θετικότητας να είναι στο 18,6%. Είναι χαρακτηριστικό πως στην χώρα μας με 5 φορές μικρότερο πληθυσμό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο αριθμός των τεστ ξεπέρασε τις 540.000 με τα κρούσματα να φτάνουν τα 40.560. 

Η οριακή αύξηση των θανάτων κατά την κορύφωση της μετάλλαξης Ομικρον στη Νότια Αφρική, που είχε σύντομη διάρκεια, δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης κάτι που επιβεβαιώνουν οι περισσότερες από 103.000 τρέχουσες νοσηλείες στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δίνη της νέας μετάλλαξης. Το ρεκόρ νοσηλειών έχει οδηγήσει σε πληρότητα άνω του 70% στις ΜΕΘ σε 38 αμερικανικές πολιτείες όταν οι συνολικές νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν περισσότερες από 71.000. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ νοσηλειών άνω των 100.000 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ είχε σημειωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πανδημικό κύμα της Δέλτα.  

Μετάλλαξη Ομικρον: Τι λέει ο καρδιολόγος Ξυνόπουλος

Στο μεταξύ, η εκτόξευση των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε εκθετική αύξηση των νοσηλειών με το γεγονός ότι η Ομικρον δεν έχει ακόμα πλήξει σε μεγάλη έκταση την ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 να θεωρείται καθοριστικό για την έως τώρα εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυξημένες νοσηλείες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στο Reader.gr, ο καρδιολόγος Γιώργος Ξυνόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Λονδίνο. 

«Στη Μεγάλη Βρετανία αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω Ομικρον όμως το βρετανικό σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί για σημαντική αύξηση το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δούμε το αποτύπωμα της νόσου χωρίς να ξέρουμε αυτή τη στιγμή εάν έχει φτάσει στις κρίσιμες και πιο ευάλωτες ηλικίες». 

Ο κ. Ξυνόπουλος εστιάζει στη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης και όχι στην ήπια νοσηρότητα της Ομικρον διατυπώνοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του νέου στελέχους σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. «Η ιατρική ανάλυση μάς λέει ότι η μεταδοτικότητα είναι πάντα πολύ πιο επικίνδυνη από τη νοσηρότητα. Φοβάμαι ότι η υψηλή μεταδοτικότητα θα πλήξει πολύ ευάλωτους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, ο παππούς μου, ο οποίος είναι 82 ετών και σε γενικές γραμμές είναι καλά, ακόμα και μία απλή ίωση μπορεί την ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, που έχει, να τη μετατρέψει σε βαριά.

Αυτό δε φάνηκε στη Νότια Αφρική, που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι νεαρής ηλικίας. Με αυτή την έννοια δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε με την Ομικρον γιατί δεν ξέρουμε και τις ιδιαιτερότητες του γονιδιακού προφίλ του καθενός μας. Είναι λοιπόν λίγο πρώιμο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της Ομικρον. Σαφέστατα θα είναι πιο ήπια γιατί και εμείς έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε μια ανοσία σαν οργανισμοί αλλά δεν παύει να αφήνει τους ευπαθείς πιο εύκολα εκτεθειμένους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA