Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρομακτική ήταν για μια ακόμη μέρα η ενημέρωση από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Ομικρον σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και κυριολεκτικά εξελίσσεται σε τσουνάμι κρουσμάτων που σαρώνει την κοινωνία. Οι καταγραφές του ΕΟΔΥ σοκάρουν, καθώς οι 43.386 που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη (5/1) συνοδεύονταν και από πολλές ακόμη δυσάρεστες ειδήσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊος - Θετικότητα: Πάνω από 30 περιοχές με πάνω από 5%, η Φλώρινα πέρασε το 10%

Η ραγδαία μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον έρχεται να δημιουργήσει νέο κλίμα ανασφάλειας εν όψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Η Αττική «βράζει» με 17.526 νέες μολύνσεις, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πια μια ανάσα από τις 5.000 και ταυτόχρονα η εικόνα στην επαρχία κρίνεται θλιβερή με την Κρήτη να καταγράφει 2.445 κρούσματα, όπως τετραψήφιες είναι και η Αχαΐα (1.366), αλλά και η Λάρισα (1.035). 

Με τη θετικότητα να φτάνει στο 10,42%, το βαρύ ιικό φορτίο αυξάνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα που οι εισαγωγές άγγιξαν τις 741 με τα νέα κρούσματα να καταγράφονται ως 9 στα 10 μολύνσεις της μετάλλαξης Ομικρον. Ολα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από τη ραγδαία εξάπλωση της Ομικρον, επιδεινώνεται καθημερινά.

Λυγίζουν τα νοσοκομεία και από τα κρούσματα των υγειονομικών

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και 62 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, 628 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ εκτοξεύθηκε και ο αριθμός των νέων εισαγωγών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.388.309 (ημερήσια μεταβολή +3.2%), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.115 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με το υπουργείο πάντως να δηλώνει πως μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διεμήνυσε πως αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών και όχι η επιστροφή των ανεμβολίαστων: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι γιατροί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το μέτρο μόνιμο».

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 90% των κρουσμάτων στη χώρα είναι Ομικρον

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι όμως και οι ειδικοί σχετικά με την κατάσταση που προκαλεί στη χώρα η μετάλλαξη Ομικρον. Οπως αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στη σημερινή ενημέρωση, μέχρι και σήμερα, η μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων: «Στις 30/12 η αναλογία της Ομικρον ήταν στο 82%, ενώ στις 31/12 έφτασε στο 89%». «Πιθανότατα έχει ξεπεράσει το 90%», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως η μετάλλαξη «επικρατεί στην κοινότητα». «Αυτό το διάστημα προσέχουμε.

Βλέπουμε λίγους ανθρώπους χωρίς μέτρα και δεν βγαίνουμε από το σπίτι αν έχουμε συμπτώματα», συμπλήρωσε στη συνέχεια. H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 290%

Ενδεικτικές της αλματώδους αύξησης που έχουν παρουσιάσει τα κρούσματα κορονοϊού, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, είναι οι δηλώσεις του Επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, σύμφωνα με τις οποίες οι μολύνσεις έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 290%! «Από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ η διασπορά της πανδημίας στη χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα, έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 290% όμως έχει σημειωθεί σταθεροποίηση στον αριθμό των θανάτων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζει να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 4%, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση άνω του 30%. Συνολικά έχουν διατεθεί στους πολίτες 87 εκατ. self test ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 67 εκατ. δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πανδημία της Ομικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα, ενώ το θετικό στοιχείο είναι ότι έχουν μειωθεί οι θάνατοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA