Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιπτώσεις και στον εορτασμό των Θεοφανείων έχει η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς σε ορισμένες περιοχές δεν θα γίνουν τελετές, ενώ σε άλλες θα πραγματοποιηθούν με σημαντικές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, σε οκτώ περιοχές ακυρώθηκαν οι τελετές, ενώ σε άλλες τρεις ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει χωρίς δύτες. Επίσης πολλές Μητροπόλεις επέλεξαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων να γίνουν, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί η καθιερωμένη λιτανεία. Ήδη αρκετές Μητροπόλεις βγάζουν ανακοινώσεις σχετικά με την πρόθεσή τους να μην πραγματοποιήσουν την τελετή σε εξωτερικό χώρο υπό το φόβο δημιουργίας συνωστισμού.

Διαβάστε ακόμη: Θεοφάνεια: Τα μέτρα για τη ρίψη του Σταυρού στο νερό - Με πρόστιμα κινδυνεύουν οι εκκλησίες

Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα Άγια Θεοφάνεια με τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, εκπροσώπους όλων των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, αρμοδίων Φορέων της πόλεως Κορίνθου, καθώς και με τους Βοηθό Επίσκοπο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και π. Αρκάδιο Ραζνύ, του Ιερείς του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και του Ι. Ναού Αγίου Νικολάους, πραγματοποιήθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο υπό τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί ασφαλέστερα και αρτιότερα ο Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων με την λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος και όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, πέραν των τεχνικών ζητημάτων, που αναλύθηκαν, επεσήμαναν την αναγκαιότητα να τηρηθούν άπαντα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον ιό Covid-19.Αμέσως μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αυτοψία απ’ όλους τους ανωτέρω στο λιμάνι της Κορίνθου.

Οριστικές ακυρώσεις στην Ήπειρο

Ενδεικτικές του φετινού εορτασμού των Θεοφανείων είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο νομό Ηπείρου, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έκανε γνωστή και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Ακυρώνεται ο αγιασμός στα σπίτια στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη δεν θα γίνει ο αγιασμός σε σπίτια και επιχειρήσεις. Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε η εορτή των Θεοφανείων στην Ξάνθη θα διεξαχθεί με ακόλουθα μέτρα: 

  1. Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.
  2. Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.
  3. Αντ' αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Βέροια: Χωρίς λιτανευτική πομπή οι καταδύσεις

Εξαιτίας των ιδιαιτέρων υγειονομικών συνθηκών, οι καταδύσεις του Τιμίου Σταυρού στην Βέροια θα πραγματοποιηθούν χωρίς λιτανευτική πομπή, αλλά με απευθείας προσέλευση κλήρου, αρχών και λαού, στο σημείο καταδύσεως, με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Όπως ανακοινώθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος θα μεταβεί και θα αγιάσει τα ύδατα, στις 11:30 π.μ. στη Βέροια, στις 12:30 μ.μ. στο άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα και στις 3:00 μ.μ. στο φράγμα του Αλιάκμονος.

Mαταιώνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.

Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Με μάσκες και αποστάσεις ο εορτασμός στο Ηράκλειο

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αναφέρει ότι κατά την εορτή των Θεοφανείων, θα τελεστεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτανεία προς τον Λιμένα Ηρακλείου, όπου περί ώρα 11 π.μ., θα τελεσθεί κατά το έθος, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες προστασίας κλπ) για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Δεν θα γίνουν τελετές:

Χανιά

Δήμος Ιωαννιτών: Μητρόπολη Ιωαννίνων

Δήμος βορείων Τζουμέρκων

Ηγουμενίτσα

Κοζάνη

Γρεβενά

Σέρβια

Ηλεία

Χωρίς κολυμβητές

Σέρρες

Ρόδος

Λέσβος

Κανονικά γίνεται ο αγιασμός σε:

Καβάλα

Κέρκυρα

Λάρισα

Καλαμάτα

Ξάνθη

Κομοτηνή

Πρέβεζα

Ζάκυνθο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA