Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές των εορτών, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, αλλά με τα πρωτόκολλα να έχουν αυστηροποιηθεί από την κυβέρνηση και τους ειδικούς προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενη η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 12 ερωτήσεις - απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας

Αν και οι γονείς ανησυχούν για το επικείμενο άνοιγμα, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι με τον τρόπο αυτό η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη. Προκειμένου να πείσουν, μάλιστα, επικαλούνται το άνοιγμα των σχολείων τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου με τα διαδοχικά τεστ η εξάπλωση του κορονοϊού ήταν απόλυτα ελεγχόμενη και γι αυτό τον λόγο άλλωστε δεν έκλεισαν ολόκληρες δομές αλλά μεμονωμένα τμήματα.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων που παρουσίασε αναλυτικά η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, περιλαμβάνει τα εξής:

Συγκεκριμένα:

  1. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10-15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν 3 δωρεάν self test αντί για 2, που θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:
  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες , 2 δύο rapid και 1 self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των 2 σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: 2 rapid και 1 self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, δεν θα υπάρχει πλέον η λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και θα υπάρχει ένα μοντέλο μεαυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test  σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Aναστολή με 50%+1

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self δωρεάν την εβδομάδα.Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Το σκεπτικό των ειδικών για το άνοιγμα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και στη συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα της, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο. «Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία. Και ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Και τόνισε ότι όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα ενώ το σκεπτικό της επιτροπής, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA