Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ισχύ παρέμειναν και σήμερα, Πέμπτη ανήμερα των Θεοφανείων τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. Τα μέτρα ίσχυσαν εντός και εκτός των ναών, στους οποίους η είσοδος πραγματοποιήθηκε με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης ενώ οι ανεμβολίαστοι πιστοί έκαναν επίδειξη rapid test.

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου, τα επεισοδιακά Θεοφάνια που ενέπνευσαν τον Θεοδωράκη να μελοποιήσει τη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου

Σε αυτό το διαφορετικό κλίμα εορτασμού των Θεοφανείων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε την Γαύδο για να παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λήμνο. «Η επιλογή του πρωθυπουργού να πάει στον Άη Στράτη για τα Θεοφάνεια, είναι μια επιλογή η οποία έχει πολλούς συμβολισμούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας υπήρξαν περιοχές όπου με απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών: 

  • Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.
  • Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου ενώ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.
  • Επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε χώρους έξω από τους Ι. Ναούς (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια κ.λπ.), της Μητροπολιτικής της Περιφέρειας.

Εύβοια: 10χρονος βούτηξε μόνος του για τον Σταυρό 

Διαφορετικός σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν ο εορτασμός των Θεοφανείων στην παραλία Αλμυροποτάμου στην Εύβοια. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα evima.gr, πιστοί και ιερείς τήρησαν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία ενώ τα βλέμματα έκλεψε ένας 10χρονος μαθητής, που ήταν ο μόνος που βούτηξε για τον Σταυρό. Ο νεαρός, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν ο μοναδικός που έπεσε στα νερά της παραλίας του Αλμυροποτάμου για τον Σταυρό, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Πάτρα: Επιασε τον σταυρό και τον έδωσε σε 9χρονη που έκανε τη δική της προσπάθεια

Περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά, τον σταυρό έπιασε ένας 23χρονος, ο οποίος στη συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στο 23χρονο έναν σταυρό, ο οποίος με την σειρά του τον χάρισε σε μία 9χρονη, που είχε πέσει μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές στα νερά του λιμανιού. Μιλώντας για τη πράξη του 23χρονου, ο μητροπολίτης την χαρακτήρισε, «πολύ συγκινητική».  Σε δηλώσεις που έκανε ο 23χρονος ευχήθηκε υγεία και τύχη σε όλον τον κόσμο, ενώ όπως προσέθεσε, βουτάει στα νερά του λιμανιού, ανήμερα το Θεοφανείων, από το 2010, εκτός από πέρυσι που δεν επετράπη λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Θεσσαλονίκη: Ένας 19χρονος έπιασε τον Σταυρό με την πρώτη

Για τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, σύμφωνα με το thestoday.gr, ενώ η πομπή κατευθύνθηκε στην παραλία της πόλης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, για τον αγιασμό των υδάτων. Για να πιάσουν τον Σταυρό στον Θερμαϊκό βούτηξαν 21 άτομα. Στη λειτουργία παρευρέθηκαν οι Σταύρος Καλαφάτης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Βούλα Πατουλίδου, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Αμανατίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αγγελος Χαριστέας, Κώστας Χήτας και άλλοι. Ένας 19χρονος που βούτηξε για πρώτη φορά ήταν αυτός που έπιασε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό, όπως δήλωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε και χρόνια πολλά σε όλους.

Ηράκλειο: Ο 16χρονος Γιάννης έπιασε τον σταυρό 

Για να τιμήσουν τα Θεοφάνεια περίπου 30 άτομα, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, αψήφησαν τα παγωμένα νερά και βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό στο λιμάνι του Ηρακλείου. Οι θαρραλέοι κολυμβητές μάλιστα άπλωσαν και μία ελληνική σημαία στα νερά. Τον σταυρό έπιασε ο 16χρονος, Γιάννης Σφακιανάκης, ο οποίος βούτηξε για πρώτη φορά. «Εύχομαι καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, υγεία και καλή δύναμη», δήλωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA