Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον «σαρώνει» τη χώρα τις τελευταίες ημέρες με τους ειδικούς να αναφέρουν πως πλέον το 90% των κρουσμάτων ημερησίως φέρουν το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού. Και όσο παραμένουν τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς, τόσο ψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίες. Μία αισιόδοξη νότα όμως έδωσε σήμερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς, μιλώντας στο Mega, επισήμανε πως «τις τελευταίες 3 ημέρες έχουμε μια επιβράδυνση της ταχύτητας αύξησης της ‘Ομικρον», αν και «είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία».

Ο κ. Σαρηγιάννης βλέπει την κορύφωση του τωρινού κύματος γύρω στις 20 Ιανουαρίου, με το «ταβάνι» των κρουσμάτων να φτάνει περίπου στα 53.000. Η κάμψη αυτή οφείλεται τόσο στους εμβολιασμούς οι οποίοι έχουν αυξηθεί, όσο και στη συμμόρφωση των πολιτών με τα νέα μέτρα. «Χρειάζεται τα μέτρα να διατηρηθούν μέχρι τέλος του μήνα αλλά χρειάζεται και εμείς να εφαρμόζουμε τα μέτρα με σύνεση. Είναι στο χέρι μας, μπορούμε να νικήσουμε αυτήν τη μάχη. Ας ‘φωτιστούμε’ και ας λειτουργήσουμε με σύνεση και λογική χωρίς εμμονές». Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη, «θα έχουμε αφήσει πίσω μας την Ομικρον, θα έχουμε δηλαδή χαμηλά κρούσματα γύρω στις 20 Φλεβάρη και θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά κρούσματα γύρω στις 20 Απριλίου», λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή.

Συναγερμός για τις νοσηλείες - Σισμανόγλειο για νοσοκομείο Covid

Την ίδια ώρα βέβαια, τα κρούσματα δεν δείχνουν ιδιαίτερη τάση για... μείωση με τους ειδικούς να τρομάζουν από τις εκτιμήσεις πως η μετάλλαξη Ομικρον μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των ημερησίων μολύνσεων κορονοϊού στη χώρα, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και επιστήμονες να είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, αναμένεται ένα νοσοκομείο της Αττικής να κηρυχθεί ως νοσοκομείο «αποκλειστικά για ασθενείς Covid», με την τελική επιλογή να φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, συζητείται η μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο που θα αφορά τη νοσηλεία αποκλειστικά ασθενών COVID. Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών, με τους ειδικούς να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα, οι ειδικοί «πονοκεφαλιάζουν» γιατί γενικότερα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας αυξάνονται, μεταφέροντας το πρόβλημα χωρητικότητας όχι μόνο στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκαν κατά 41% και αν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε λίγο τα νοσοκομεία δεν θα έχουν… χιλιοστό χώρου.

Κώδωνας κινδύνου από ΠΟΥ: «Η Ομικρον δεν είναι ήπια»

Η πιο μολυσματική μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας. Μια άλλη παραλλαγή -- με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 - είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

Υπάρχουν δυο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση των παραλλαγών

  • «παραλλαγή ανησυχίας», που περιλαμβάνει τη Δέλτα και την Ομικρον,
  • «παραλλαγή ενδιαφέροντος»

Μιλώντας κατά την ίδια ενημέρωση από τη Γενεύη, ο σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε ότι 36 χώρες δεν έχουν φθάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA