Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Ελληνικό θα κτυπάει καρδιά του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας και 100 χρόνια επίσης όταν οι πρώτοι Πόντιοι από την πόλη των Σουρμένων και την πόλη της Αργυρούπολης εγκαταστάθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο. Κυνηγημένοι μεταφέροντας τον πόνο και τις ιερές τους εικόνες, αλλά και τις αναμνήσεις και τον πόθο να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. 

Του Γιάννη Κωνσταντάτου

Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης

Σε αυτή την τότε άνυδρη, άγονη και ξερή γη φύτεψαν ξανά τον σπόρο της ελπίδας για το αύριο και για το μέλλον και δημιούργησαν τις σύγχρονες πόλεις του Ελληνικού - Αργυρούπολης. Απ' το χώρο αυτόν εκδιώχθηκαν ξανά το 1936, από τα πρώτα σπίτια - παραπήγματα και τις σκηνές που είχανε φτιάξει από το καθεστώς Μεταξά προκειμένου να γίνει ο πρώτος αεροδιάδρομος. 

Το 1940 βρέθηκαν για 3η φορά να είναι θύματα ενός πολέμου όπου οι βομβαρδισμοί των συμμάχων και των Γερμανών είχαν ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί να σκοτωθούν και να εκκενώσουν ξανά την ευρύτερη περιοχή του τότε Χασανίου και Κομνηνών. Παρόλα αυτά τα επόμενα 75 χρόνια και παράλληλα με την λειτουργία του αεροδρομίου τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων είχαν τις εγκαταστάσεις τους εντός του Αεροδρομίου.

Εγκαταστάσεις τις οποίες παραδώσαμε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί το μεγάλο έργο της επένδυσης του Ελληνικού. Τότε δήλωσα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν τόσο ο Δήμος όσο και οι Πόντιοι να μην επιστρέψουν ξανά στην ιστορική τους κοιτίδα, αυτή τη φορά στα κοινωφελή οικόπεδα που θα έδινε ο επενδυτής στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να φτιάξουμε το δημαρχείο μας, το εργοτάξιό μας, τις αθλητικές - πολιτιστικές μας εγκαταστάσεις και φυσικά το πιο σημαντικό απ' όλα τα κτίρια της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. 

Με την σύμφωνη γνώμη των επενδυτών και της κυβέρνησης αυτό πλέον είναι γεγονός. Σε οικόπεδο που μας παραχωρεί η κυβέρνηση και με δαπάνη εξ ολοκλήρου του Δρ. Σπύρου Λάτση θα χτιστεί ξανά το κτίριο που θα στεγάσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ποντίων. 

Πηγαίνουμε όμως και ένα βήμα παραπέρα. 

Μετά από συναντήσεις που είχαμε με τον Λου Ραπτάκη, πρόεδρο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής εκλεγμένων Ελλήνων και πολλά ποντιακά σωματεία στην Αμερική, στο Καναδά, στην Αυστραλία και στο Εσσεντουκί με το οποίο είμαστε αδελφοποιημένοι στην Ρωσία, αποφασίσαμε ότι αυτό το κέντρο δεν θα είναι μόνο η στέγη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για όλο τον ποντιακό Ελληνισμό, για όλα τα ποντιακά σωματεία  για όλη την ομογένεια . 

Γεννιέται λοιπόν σήμερα το Μέγαρο αυτό που δεν θα είναι ένα απλό κτίριο, θα είναι ένα μνημείο για τον Ποντιακό πολιτισμό, ένα μνημείο για τον οικουμενικό ελληνισμό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA