Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι από τις πιο ευχάριστες εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά πολίτες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που στα χρόνια της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα από τις νοσηλείες για τον κορονοϊό. Στα δύο αυτά χρόνια που η Covid-19 αποτελεί μεγάλο εχθρό της υγείας, στην πρώτη γραμμή της μάχης δεν βρίσκονται άλλοι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ετσι, στο Τζάνειο νοσοκομείο στον Πειραιά, υπάρχει πλέον ένα τεράστιο γκράφιτι που απεικονίζει το πρόσωπο μιας υγειονομικού με καλυμμένο το πρόσωπό της από τη μάσκα, ενώ κρατάει στα χέρια της ένα λευκό τριαντάφυλλο. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής με μετάλλαξη Ομικρον

Το έργο καλύπτει τη μια πλευρά του νοσοκομείου επί των οδών Αφεντούλη και Ζαννή και είναι μια επιβλητική τοιχογραφία που δίνει τη δική της σημασία στους «Ηρωες» υγειονομικούς που εδώ και δύο χρόνια σηκώνουν βάρος της πανδημίας και στηρίζουν το ΕΣΥ.

«Ας είναι ένα μήνυμα νίκης κατά του κορονοϊού»

Ηταν μια ιδέα του διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Γουζούαση, ο οποίος έχοντας ζήσει χιλιάδες στιγμές που καταγράφονται στη μνήμη και δύσκολα σβήνουν με ασθενείς σε κρίσιμες καταστάσεις, με ασθενείς που έχαναν τη μάχη και τελικά την κέρδισαν με τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, αλλά και εκείνους που έφυγαν από τη ζωή χτυπημένοι από τον κορονοϊό.

«Ηταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους δικούς μας ήρωες. Είναι αυτοί που εδώ και δύο χρόνια ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να φέρουν εις πέρας το πιο δύσκολο έργο, να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή. Θέλαμε να τους πούμε ένα τεράστιο ''ευχαριστώ'' για όσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν», ήταν το σχόλιο του κ. Γουζουάση στο Reader, με την υποσημείωση πως «...δυστυχώς μας πρόλαβαν όσοι επισκέπτες του νοσοκομείου διέρρευσαν τις φωτογραφίες και η τοιχογραφία έλαβε δημοσιότητα προτού καλά καλά ολοκληρωθεί. Δεν πειράζει, σημασία έχει ότι το μήνυμα πέρασε και δεν είναι άλλο από την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο έχοντας βγει νικητές από τη μάχη με τον κορονοϊό».   

Εξάλλου, όλες οι καθημερινές ιστορίες γύρω από την πανδημία, ήταν και αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη για την αναγνώριση στους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου που εδώ και δυο χρόνια έχουν σχεδόν ξεχάσει την προσωπική τους ζωή και ασκούν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα για το σύνολο της κοινωνίας. Μάλιστα, ο κ. Γουζούασης σε όλο αυτό το διάστημα που ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το εντυπωσιακό γκράφιτι στο «Τζάνειο» προς τιμήν των υγειονομικών, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες το γρηγορότερο δυνατό.

Η τέχνη που καθιερώθηκε και στα νοσοκομεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες τοιχογραφίες έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα νοσοκομεία στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι «γκραφιτάδες» έχουν αναλάβει να δώσουν χρώμα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία, αλλά και να πουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. 

Εξάλλου, κάθε μία από αυτές τις εξαιρετικά απαιτητικές εργασίες χρειάζεται μήνες προετοιμασίας και δουλειά ακόμη και εβδομάδων για την υλοποίησή τους, συνεχίζοντας έτσι μια «μόδα» που καθιερώθηκε πρώτα στο εξωτερικό και πλέον καθιερώνεται και στη χώρα μας με μια σειρά από όμορφες τοιχογραφίες που δεσπόζουν στα νοσοκομεία, όπως και σε αυτό της Αργολίδας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA