Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία Διομήδης είναι εδώ και πλήττει με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν έως τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης (11/1) και επισημαίνονται επιλεγμένες τιμές

Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (11/1), επηρεάζοντας περισσότερο τη Θεσσαλία, θα συνεχιστούν έως το τέλος της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας. Παράλληλα, θα επιμείνουν οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι που πνέουν κατά τόπους στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και από το βράδυ στην Ανατολική Αττική.

Επιπροσθέτως, καθώς ψυχρότερες αέρες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας, η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση. Ως αποτέλεσμα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο θα επεκταθούν προοδευτικά σε ηπειρωτικές περιοχές χαμηλού υψομέτρου, στην πεδινή Θράκη, καθώς σε ημιορεινά νησιωτικά τμήματα των Σποράδων και του Βόρειου Αιγαίου.

Στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Τρίτης αναμένονται χιονοπτώσεις στα ημιορεινά, οι οποίες τη νύχτα προς Τετάρτη θα επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα και είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές, ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις, και μέσα στην πόλη.

Στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, μετά το μεσημέρι αναμένονται βροχές και παροδικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά, τα οποία από το βράδυ θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά και τη νύχτα στα βόρεια. Παρακάτω αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων (μπλε/πράσινες αποχρώσεις) και των χιονοπτώσεων (μωβ αποχρώσεις) τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 12/01.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία την Τετάρτη (12/1)

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA