Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν πριν από το άνοιγμα των σχολείων υπήρχε... μισή ελπίδα για άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή δεν υφίσταται πια. Με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας να επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα, ουσιαστικά την Τετάρτη (12/1), όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, απλά αναμένεται να ανακοινωθεί και η παράταση όσων ήδη ισχύουν πριν από τις γιορτές. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Βρετανική μελέτη δείχνει τα 10 μέρη που κολλάει πιο εύκολα η μετάλλαξη Ομικρον

Πρόκειται δηλαδή για επιβεβαίωση του Reader που εδώ και μέρες αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ελάφρυνση των μέτρων όσο η μετάλλαξη Ομικρον κάνει «πάρτι» στην κοινωνία, ενώ τα μέτρα φαίνεται πως θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου. Τότε, η κυβέρνηση και πάλι σε απόλυτο συντονισμό με τους λοιμωξιολόγους θα επανεκτιμήσει την κατάσταση, με ορίζοντα να βγει ο Ιανουάριος χωρίς (ιδιαίτερες) αλλαγές. 

Δεν θέτει καν θέμα χαλάρωσης η κυβέρνηση

Εξάλλου, για μια ακόμη μέρα, τα νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν αποθαρρυντικά για οποιαδήποτε σκέψη «ελάφρυνσης» των περιορισμών. Για την ακρίβεια, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν σχεδιάζει άρση κάποιου μέτρου και ενδεχομένως θα έμπαινε στη διαδικασία να «συζητήσει», μόνο εάν έθετε θέμα η κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση, αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια αναχαίτισης των κρουσμάτων που επιφέρουν και επιπλέον πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα τελευταία 24ωρα τα μόνα σενάρια που «ψέλλισαν» ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ήταν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η επαναφορά της μουσικής σε καταστήματα εστίασης, όπως τα εστιατόρια, αλλά και η αύξηση του ποσοστού θεατών στα ανοιχτά γήπεδα.  Ωστόσο, οι όποιες συζητήσεις «πάγωσαν» και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι, ειδικά αναφορικά με τα μέτρα της απαγόρευσης ορθίων, το ποσοστό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά, τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και φυσικά τον αριθμό μάξιμουμ 6 ατόμων ανά τραπέζι. 

Για τα γήπεδα, η αύξηση του ποσοστού θεατών από 10% σε 20% μοιάζει να μην έχει καν εφαρμογή από τη στιγμή που περισσότεροι αγώνες έπειτα από απόφαση των ίδιων των ομάδων γίνονται πια χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά αναμετρήσεων που αναβάλλονται κάθε αγωνιστική λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στις ίδιες τις ομάδες. 

Παραμένουν υψηλοί οι δείκτες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αλλωστε, ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που εξακολουθεί να υφίσταται είναι ότι την Τρίτη ξεπεράστηκαν και πάλι οι 30.000 με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 32.694 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 640 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 80 θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (83.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η Αττική ήταν η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιφέρεια αφού εντοπίστηκαν 12.920 μολύνσεις, την ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 3.171 κρούσματα. Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί από το Μαξίμου έλεγαν χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό, πως η κυβέρνηση πλέον εισηγείται και η επιτροπή αποφασίζει το πλαίσιο μέτρων, ενώ σε κάθε περίπτωση όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί θα επεκτείνονται και τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτά. 

Σαρηγιάννης: «Αποκλιμάκωση νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου»

Αν υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, αυτή εκφράζεται μόνο από την ανάλυση των δεδομένων που εξάγουν οι επιστημονικές μελέτες για το προσεχές διάστημα. «Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση», είπε στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Είναι πολύ σημαντική η πτώση της αυξητικής πορείας και αύριο θα είμαστε επισήμως σε ύφεση αν κινηθούμε σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται αφενός στα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφετέρου στην αύξηση των εμβολιασμών.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός πως η «Ομικρον» έχει μολύνει περισσότερους από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα. Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί και αύριο θα μας οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση από τις 20 του μήνα που προβλέπαμε αρχικά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA