Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η νοσοκόμα με το τριαντάφυλλο» είναι το εντυπωσιακό γκράφιτι που κοσμεί τους γκρι τοίχους του Τζάνειου Νοσοκομείου, απέναντι από τις πτέρυγες για τον κορονοϊό. Πρόκειται για το πρώτο γκράφιτι του street artist, Αντώνη Χάμπα για το 2022, ο οποίος ασχολείται με τα γκράφιτι τα τελευταία 8 χρόνια και με τη ζωγραφική ακόμη περισσότερα. Έχουν προηγηθεί και άλλα εντυπωσιακά στολίδια του στην Αθήνα, όπως εκείνο για τους 102 νεκρούς στο Μάτι, εκείνο του Mad Clip, αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα με τον τράπερ

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ερχεται από 17 Ιανουαρίου πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους - Ποιοι εξαιρούνται

https://www.instagram.com/p/CUsToi8I2Os/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loadinghttps://www.instagram.com/p/CTcfEfHKJoi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί, δεδομένης και της επέλασης της κακοκαιρίας «Διομήδης» στην Αττική. «Με πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου και μου πρότεινε να βάλω χρώμα στους τοίχους του νοσοκομείου. Το κάναμε για να τιμήσουμε τους εργαζόμενούς του», εξηγεί ο Αντώνης Χάμπας, μιλώντας στο Reader.gr, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για δωρεά που ήθελαν να κάνουν ορισμένα άτομα - χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά τους - στο νοσοκομείο. 

Ο Αντώνης Χάμπας αναλύει και τον συμβολισμό του έργου τέχνης του: «Δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο νοσοκόμας, διότι δεν ήθελα να αδικήσουμε καμία άλλη εργαζόμενη. Πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο. Το λευκό χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την ελπίδα. Βλέπουμε σιγά σιγά την ελπίδα της διαφυγής, τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Όσον αφορά το είδος του λουλουδιού, ζωγράφισα ένα τριαντάφυλλο, διότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βρίθει συμβολισμών. Στην αρχαιότητα, αποτελούσε το φαρμακευτικό σκεύασμα της Αφροδίτης. Αργότερα μεταφέρθηκε και στον Χριστιανισμό με την Παναγία, που είναι προστάτιδα όλων ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο Αντώνης Χαμπάς συγκινείται, διότι οι ασθενείς απέναντι από το έργο του δεν θα βλέπουν πια καταθλιπτικούς γκρι τοίχους. Κάνοντας μάλιστα τη συζήτηση σχετικά με το χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να δώσει κάποιος για ένα τέτοιο έργο, εκείνος αρκέστηκε να πει το ότι στο εξωτερικό θα κόστιζε 40.000 ευρώ, αλλά είναι λογικό που στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα μεγέθη. Το επόμενό του έργο ελπίζει να είναι κάτι πολύ ευχάριστο, μόλις ξεμπερδέψουμε οριστικά από την πανδημία. 

Έργα σαν και αυτό υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου μια μεγάλη τοιχογραφία στην πρόσοψη απεικονίζει έναν καταπονημένο νοσηλευτή με μάσκα και ακριβώς δίπλα υπάρχει το μήνυμα «Σας ευχαριστούμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA