ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/01/2022 15:16

ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά πιο φθηνά από το πλαφόν των 47 ευρώ

«Εάν συνταγογραφούνταν η εξέταση PCR ο ΕΟΠΥΥ θα την αγόραζε κοντά στα 20 ευρώ (λήψη και ανάλυση) με βάση τις τιμές που αγοράζουν τα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω το πλαφόν είναι υψηλότατο και ευνοεί τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα σε βάρος των πολιτών», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά πιο φθηνά από το πλαφόν των 47 ευρώ
Πηγή: APimages, Pexels
Ανάγνωση:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια PCR τεστ για τον κορονοϊό. Υποστηρίζει πως τα νοσοκομεία συνάπτουν συμφωνίες με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αγοράζουν τα τεστ σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή των 47 ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ερχεται από 17 Ιανουαρίου πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους - Ποιοι εξαιρούνται

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Πολλά νοσοκομεία δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή για να διενεργούν την διαγνωστική εξέταση PCR για κορονοϊό. Τα δείγματα των ασθενών τα στέλνουν σε κεντρικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με συμβάσεις που συνάπτουν.

Είναι απαράδεκτο δύο χρόνια μετά τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν μοριακό αναλυτή με την κατάλληλη στελέχωση και να διενεργούν την εξέταση PCR σε εξωτερικά εργαστήρια, καθυστερώντας δύο και τρεις ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα. Πολύς λόγος γίνεται για την τιμή του πλαφόν 47 ευρώ που ορίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για την διενέργεια PCR.

Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι τα ίδια τα Δημόσια Νοσοκομεία συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αγοράζουν στη μισή τιμή από τα πλαφόν που ορίζεται.

Παραδείγματα: Τα Νοσοκομεία ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 27/4/2021 κατοχύρωσαν διαγωνισμό δαπάνης 20.000 ευρώ για την διενέργεια PCR σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με τιμή 25,90 ευρώ, όταν το πλαφόν τότε για PCR ήταν 60 ευρώ.

Τώρα τα ίδια Νοσοκομεία έχουν αναρτήσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαγωνισμό για την διενέργεια PCR και βρήκαν τιμές από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάτω των 18 ευρώ που είχε ορισθεί ως ανώτερη τιμή. Ήδη επεξεργάζονται προσφορές που είναι 17,97 ευρώ.

Τα Νοσοκομεία λαμβάνουν τα ίδια τα δείγματα από τους ασθενείς και αγοράζουν μόνο την ανάλυση η οποία έχει τιμή πλαφόν σήμερα τα 35 ευρώ. Ως εκ τούτω το πλαφόν που ορίσθηκε είναι τουλάχιστον 17 ευρώ πάνω από την τιμή που αγοράζουν τα Νοσοκομεία. Η λήψη δείγματος ορίσθηκε στο πλαφόν των 12 ευρώ. Υπερβολικά υψηλή τιμή για τη λήψη δείγματος στα Ιδιωτικά Εργαστήρια.

Εάν συνταγογραφούνταν η εξέταση PCR ο ΕΟΠΥΥ θα την αγόραζε κοντά στα 20 ευρώ (λήψη και ανάλυση) με βάση τις τιμές που αγοράζουν τα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω το πλαφόν είναι υψηλότατο και ευνοεί τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα σε βάρος των πολιτών. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν πόσο μάλλον τώρα τα τεστ κορονοϊού εν μέσω πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ δεν είναι Στατιστική Υπηρεσία για να καταγράφει τα κρούσματα και μόνο. Πού είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά για να λαμβάνουν δείγματα δωρεών για τεστ κορονοϊού; Η εξέταση PCR θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν. Σήμερα, παρατηρείται κοσμοσυρροή στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων, πολλοί εκ των οποίων μόνο και μόνο να κάνουν το τεστ επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν.

Επιτέλους σοβαρευτείτε.

Κοινοποιούμε τη Σύμβαση 27/4/21 των Νοσοκομείων ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που αγοράζουν προς 25,90 όταν το πλαφόν ήταν 60 ευρώ.

Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των Νοσοκομείων ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ θα δείτε αναρτημένο ηλεκτρονικό διαγωνισμό με αγορά PCR κάτω των 18 ευρώ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΟΕΔΗΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ PCR ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ