ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/01/2022 18:29

Γκίκας Μαγιορκίνης: Εάν η μείωση των κρουσμάτων συνεχιστεί, θα περάσουμε πολύ σύντομα σε ύφεση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα, καθώς σημείωσε πως αν συνεχιστεί η μείωση στα κρούσματα, θα περάσουμε γρήγορα στη φάση της ύφεσης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γκίκας Μαγιορκίνης: Εάν η μείωση των κρουσμάτων συνεχιστεί, θα περάσουμε πολύ σύντομα σε ύφεση
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Μία από τις τρεις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων αποτελεί η Ελλάδα και αν αυτή η μείωση συνεχιστεί τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια του 3oυ Webinar «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον» που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

«Είμαστε σε μία φάση που βλέπουμε συρρίκνωση. Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή αν θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτήν την εβδομάδα συμπεριλαμβανόμαστε στις τρεις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση. Την περιμέναμε να έρθει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι πιθανό τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την εστίαση να έχουν επιταχύνει αυτήν την πτώση. Εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες είναι λιγότερα, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι μία αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν είναι πολλά τα κρούσματα, ωστόσο πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση και ελπίζουμε να είμαστε προς το τέλος της ή τουλάχιστον στην αρχή του τέλους», είπε.

Όπως ανέφερε η Όμικρον έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να αποτελεί το 90% των κρουσμάτων, βάσει των στοιχείων του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής, ενώ γύρω στο 50% υπολογίζονται οι εισαγωγές της Όμικρον. Εντούτοις, διευκρίνισε ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Βασικό στοιχείο της Όμικρον είναι ότι ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι τη μετάδοση είναι μικρότερος και έχει μεγάλη διεισδυτικότητα όσον αφορά στην ανοσολογική διαφυγή και όσον αφορά στα εμβόλια και όσον αφορά στην προηγούμενη νόσο», επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΚΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ