Μενού
  • Α-
  • Α+

«Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής». Με τα λόγια αυτά, και άλλα ακόμα πιο φλογερά, ο μιγάς πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγέ, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1822, ήταν ο πρώτος και ο μόνος που απάντησε θετικά στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Αδαμάντιος Κοραής ως επικεφαλής της «Ελληνικής Επιτροπής Παρισίων» απέστειλε σχετικές επιστολές μαζί με τ’ άλλα τα μέλη του «διευθυντηρίου», Κωνσταντίνο Πολυχρονιάδη, Αθανάσιο Βογορίδη και Χριστόδουλο Κλωνάρη, στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Μπουαγέ εξ ονόματος της Αϊτής αναγνώρισε το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση.

Η αποστολή βοήθειας και η θυσία των 100 Αϊτινών

Ενδεικτικό του πόσου σημαντική ήταν η συγκεκριμένη κίνηση της Αϊτής είναι το γεγονός πως από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» που έκανε την «διαφορά» και στήριξε τελικά την Ελληνική Επανάσταση ήταν η Βρετανία και αυτό το έκανε ενάμιση χρόνο μετά τη μικρή νησιωτική χώρα του δυτικού Ατλαντικού!

Και όποιος νομίζει ότι αυτή η αναγνώριση από την Αϊτή έμεινε στα λόγια είναι γελασμένος. Η φτωχή αυτή χώρα έκανε ότι μπορούσε για να στήριξη και έμπρακτα την Ελληνική Επανάσταση! Αρχικά έστειλε στην Ελλάδα 45 τόνους καφέ προκειμένου οι επαναστατημένοι Έλληνες να τον πουλήσουν και να αγοράσουν με τα λεφτά που θα κερδίσουν όπλα και πολεμοφόδια!

Επιπλέον, ένα μικρό σώμα 100 ένοπλων Αϊτινών μπήκαν στο πλοίο και ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι προς την Ελλάδα προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Το ταξίδι, όμως, από την άκρη του Ατλαντικού μέχρι το Αιγαίο ήταν μεγάλο, δύσκολο και επίπονο. Κανείς από τους 100 αυτούς ένοπλους άνδρες δεν έφτασε ζωντανός στην Ελλάδα.

Πέθαναν όλοι και αυτή θεωρείται ακόμα και σήμερα η πιο ηρωική πράξη που έγινε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 από μη Έλληνες!

Τι έγραφε ο Κοράης και τι απάντησε ο Μπουαγέ

«Εσείς, γενναίοι απόγονοι των Αφρικανών, έχετε να αναφέρετε τρεις αιώνας συμφορών, κατά τους οποίους οι πρόγονοί σας ξεριζωμένοι από την γενέτειραν γην και μεταφερμένοι εις τας Αμερικανικάς χώρας διήγαγον εκεί μίαν ζωήν πόνων, χωρίς άλλην παρηγορίαν ει μη ότι είχον κάμει εκάστην ημέραν ένα βήμα επί πλέον προς τον τάφον. Γενναίοι Αϊτινοί, έχετε δοκιμάσει τας αγωνίας της δουλείας η οποία προ ολίγου εβάρυνε εφ’ υμών. Τέκνα αυτής τής Αφρικής, των οποίων οι τόποι είναι γειτονικοί προς αυτούς της Ελλάδος, έλθετε εις βοήθειάν μας», έγραφε μεταξύ άλλων ο Κοραής.

«Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας. [...] Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων, απάντησε ο Μπουαγέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA