ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/01/2022 22:52

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εληξε η προθεσμία για τους άνω των 60 - Ερχονται πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως, πώς θα εισπράττονται

Εληξε η προθεσμία για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο - Τα πρόστιμα για όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι - Πώς θα λαμβάνονται από το κράτος και ποιοι εξαιρούνται

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εληξε η προθεσμία για τους άνω των 60 - Ερχονται πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως, πώς θα εισπράττονται
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Από αύριο Δευτέρα (17/1), ξεκινά η επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και η καταβολή θα γίνεται μέσω ΑΑΔΕ, κάθε μήνα, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από Δευτέρα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την εν λόγω ηλικιακή κατηγορία, καθώς η 16η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν για να εμβολιαστούν. Τα πρόστιμα, δεν θα περικόπτονται από τη σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία. Για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύει «έκπτωση» 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεωμένα είναι άλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961. Αυτοί οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά του κορονοϊού έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, διαφορετικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: Τι ισχύει σε εστίαση, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και λιανεμπόριο

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ποιοι έχουν λόγο απαλλαγής

  1. Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  2. Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  3. Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  4. Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έπρεπε να έχει γίνει έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα από Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: Τι ισχύει σε εστίαση, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και λιανεμπόριο

Συγκεκριµένα, εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας
Video Loading...

Πλεύρης: Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - Πότε θα αρθούν τα μέτρα

Δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, ερωτώμενος για το τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα και εάν θα χαλαρώσουν την επόμενη εβδομάδα, απάντησε: «Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα». Εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως στην κοινότητα τα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής ανέρχονται σε 90% αν και όπως είπε στις νοσηλείες είναι μισό – μισό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής. Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ