ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/01/2022 12:09

Μάσκες FFP2: Τι πρέπει να προσέξετε - 6 οδηγίες για τη σωστή επιλογή τους

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε οδηγίες για τις μάσκες FFP2 - Πώς πρέπει να επιλέγονται σωστά - Τα 6 SOS προτού κάποιος προβεί στην αγορά τους με τα πρότυπα που θέτει η ισχύουσα εθνική νομοθεσία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μάσκες FFP2: Τι πρέπει να προσέξετε - 6 οδηγίες για τη σωστή επιλογή τους
Πηγή: eurokinissi, shutterstock, APimages
Ανάγνωση:

Πολύ προσεκτικά πρέπει να επιλέγονται οι μάσκες προστασίας κατά του κορονοϊού. Γι' αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες FFP2, οι οποίες πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας και τα πρότυπα που θέτει η ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επομένως, πριν κάποιος αγοράσει αυτές τις μάσκες (FFP2), πρέπει να διαπιστώνονται τα εξής:

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Τζανάκης: Σαν παρτίδα πόκερ με τον ιό - Καλύτερο το φετινό Πάσχα

Α. Η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 για τα ΜΑΠ.

Β. Η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας (κοινοποιημένος οργανισμός-Notified Body –NB). O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας.

Γ. Επί της μάσκας, πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται οι παρακάτω επισημάνσεις:

Η ταυτότητα /διακριτικός τίτλος/ εμπορικό σήμα του κατασκευαστή
Το όνομα/ο τύπος του προϊόντος
Ο αριθμός και η έκδοση του προτύπου EN 149:2001+A1:2009
Η κατηγορία FFP2. Η κατηγορία FFP2 δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 95%. Η επιλογή της FFP2 δεν αποκλείει την κατηγορία FFP3 που δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 99%)
Η ένδειξη ΝR (Non Reusable – Μιας χρήσης) ή R (Reusable – Πολλαπλών χρήσεων)

Video Loading...

Δ. Πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένη. Η συσκευασία, πρέπει, πέραν του CE και του τετραψήφιου αριθμού, να φέρει τις ακόλουθες επισημάνσεις:

ημερομηνία παραγωγής και διάρκεια ζωής του προϊόντος
οδηγίες χρήσης/προφυλάξεις ασφαλείας/προειδοποιήσεις στα ελληνικά, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Εναλλακτικά οι οδηγίες μπορούν να εσωκλείονται στη συσκευασία.
στοιχεία κατασκευαστή
στοιχεία εισαγωγέα όταν προέρχεται από τρίτη χώρα
αριθμό και έκδοση προτύπου (EN 149:2001+A1:2009)
κατηγορία FFP2
επισήμανση ΝR ή R
όνομα/τύπο προϊόντος

Ε. Μάσκες προστασίας της αναπνοής που φέρουν την ένδειξη ΚΝ95 ή Ν95 υποδηλώνοντας συμμόρφωση με το εθνικό πρότυπο Κίνας GB2626-2019 ή 2006 και το εθνικό πρότυπο Αμερικής NIOSH-42CFR84 αντίστοιχα, επιτρέπεται να διατίθενται για χρήση στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία και φέρουν οπωσδήποτε σήμανση CE και τις λοιπές αναφερόμενες παραπάνω επισημάνσεις.

Video Loading...

ΣΤ. Οι καταναλωτές, για ευνόητους λόγους, πρέπει να αποφεύγουν την προμήθεια μεμονωμένων μασκών, όταν η συσκευασία τους δεν φέρει τις παραπάνω επισημάνσεις και αποτελεί περιεχόμενο μεγαλύτερης συσκευασίας (χύδην διάθεση)

Αν αντιληφθείτε παρεκκλίσεις από τις παραπάνω απαιτήσεις, έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΣΚΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ