Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποκλιμάκωση στα νέα κρούσματα κορονοϊού αποτελεί ένα θετικό μήνυμα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ωστόσο στην κυβέρνηση αποφεύγουν να κάνουν λόγο είτε για «λήξη συναγερμού» είτε ακόμη περισσότερο για «λήξη της πανδημίας». Η εικόνα άλλωστε από τα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους έφερε, ουσιαστικά, και την παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα, ως και το τέλος του Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ο τρόμος των θανάτων έφερε την παράταση στα περιοριστικά μέτρα

Το μήνυμα που θέλουν στην κυβέρνηση να περάσουν προς όλους είναι πως παρότι η μετάλλαξη Ομικρον δείχνει να είναι πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν. Ιδίως δεν οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία των εμβολιασμών και δη της αναμνηστικής δόσης, από τα υπάρχοντας στοιχεία προκύπτει πως περίπου 870.000 ενήλικες δεν έχουν κάνει ως τώρα την τρίτη δόση. Συνολικά η δικαιούχοι ανέρχονται τους 5,8 εκατ. ενώ την έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει να την κάνουν περί του 4,93 εκατ. ενηλίκους πολίτες.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου. Αυτή στοχεύει στη «θωράκιση» αυτών των ατόμων με τη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα με μεταμόσχευση, σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση, καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και πήραν παράταση

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται σε έξι.
  • Απαγορεύεται η μουσική.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων.
  • Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA