Μενού
  • Α-
  • Α+

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου: «τα ενεργά κρούσματα είναι 170.000. Αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων. Μείωση της θετικότητας στο 5,7% από 9% την προηγούμενη εβδομάδα. Η ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη. Όμως 40% των νέων κρουσμάτων είναι ενήλικες 35-64 ετών».

Διαβάστε ακόμη: Θρήνος στη Θεσσαλονίκη - Κατέληξε βρέφος 52 ημερών με κορονοϊό

Και συνέχισε: «Και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση σε ευάλωτους συνανθρώπους. Ύφεση στην επικράτεια, αύξηση σε Κρήτη και Αχαΐα. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί. Νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 σε όλη την επικράτεια. Ενας στους τρεις που νοσηλεύεται σε εντατική είναι μικρότερος από 60 ετών. 

Κανείς δεν είναι άτρωτος. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι το 80% των θανάτων μικρότερων των 60 ετών αφορά ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη Όμικρον 80 με 90% των κρουσμάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κυκλοφορεί και η Δέλτα που ευθύνεται για βαρύτερη νόσο. Τα μισά περιστατικά στα νοσοκομεία έχουν μετάλλαξη Δέλτα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε περιφέρειες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη εφήβων σημειώθηκε κάμψη των κρουσμάτων ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του πανδημικού κύματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Τα κρούσματα είναι σταθερά αλλά υψηλά. Έχουμε αρκετές εισαγωγές και νοσηλείες. Σημαντικό για κάποιες εβδομάδες ακόμα να είμαστε προσεκτικοί. Να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα. Αυτοί που διασωληνώνονται είναι κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση. Να εμβολιαστούμε και να εμβολιαστούμε με τρεις δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντήσεις για τους θανάτους

Σε ερώτηση για τα υψηλά ποσοστά θανάτων και αν προβληματίζει η πίεση στο ΕΣΥ, η κυρία Γκάγκα είπε: «Ένας εμβολιασμένος μετά από τρεις μήνες σε σχέση με ανεμβολίαστο έχει μειωμένη 50% πιθανότητα να κολλήσει. Έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πάνω από τα 60 έτη. Σε αντίστοιχες χώρες, στα Βαλκάνια είναι αντίστοιχα τα επίπεδα των θανάτων. Είναι ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης των θανάτων σε όλες τις χώρες. Είναι και πλήρως προβλέψιμο.  Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το 93,4% των θανάτων την τελευταία εβδομάδα ΄ήταν ή πλήρως ανεμβολίαστοι ή δεν είχαν κάνει τρίτη δόση. Βλέπουμε πολλούς συνανθρώπους μας να φτάνουν πολύ αργά στα ιατρεία. Ο ιός και η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA