Μενού
  • Α-
  • Α+

Νεότερα στοιχεία για τους ανθρώπους που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την Πέμπτη (20/1). Αν και περισσότεροι από τους 7 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, 1 στους 3 που νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ, λόγω κορονοϊού, είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών. Από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι σταθερά περισσότερο από το 80% με 85% των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Πρόσφατα δεδομένα του Οργανισμού, που αφορούν στο τελευταίο 15ήμερο καταδεικνύουν ότι το 80% των θανάτων ανθρώπων ηλικίας μικρότερης των 60 ετών αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους ασθενείς. Το 92,4% των θανάτων, συνολικά, τις τελευταίες 15 ημέρες αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (η πλειονότητα) ή είχαν εμβολιαστεί, αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

«Τα ελληνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την 3η δόση», τόνισε παρουσιάζοντας τα στοιχεία η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια επεσήμανε ότι στη χώρα μας εξακολουθεί να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα, που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο και, ακόμα και σήμερα, το 50% των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία ανά την επικράτεια έχουν μολυνθεί με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Τι γίνεται με τα παιδιά

Το βράδυ της Τετάρτης, ένα βρέφος 52 ημερών κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από κορονοϊό, ενώ χθες, Πέμπτη, ένας 14χρονος που είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Ομικρον εισήχθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με μυοκαρδίτιδα. Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν θορυβήσει τους γονείς, οι οποίοι αγωνιούν μετά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Εντούτοις, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

«Προσήλθε στα ΤΕΠ του Ιπποκράτειου στις 12 Δεκεμβρίου, βαριά. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Νεογνών και, δυστυχώς, κατέληξε εχθές το βράδυ. Τα βρεφάκια, όπως ξέρετε, είναι λιγότερο προστατευμένα γιατί είναι πιο ευάλωτη ηλικία.  Από ό,τι κατάλαβα υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στο τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

«Το παιδί δεν έχει αναπνευστική ανεπάρκεια. Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Μπήκε στη Μονάδα, κυρίως προληπτικά, για τον έλεγχο αυτής της μυοκαρδίτιδας. Και θα πω ότι ευτυχώς που ήταν εμβολιασμένο και ευτυχώς που είναι Ομικρον γιατί και τα δύο είναι πολύ καλοί προγνωστικοί παράγοντες», διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με τον έφηβο στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το θεράποντα ιατρό του, εντός 24 ωρών πιθανότατα θα επανέλθει στην κλινική. 

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, βάσει των εβδομαδιαίων εκθέσεων του ΕΟΔΥ, παράλληλα με την ύφεση των νέων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, σημειώνεται μείωση και στον απόλυτο αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών. Συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα αναφοράς του 2022 (10 έως 16 Ιανουαρίου) και ενώ τα σχολεία είχαν ανοίξει και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 36.300, έναντι 43.386 κρουσμάτων που δηλώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του έτους και ενόσω τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας. Παρακολουθούμε τον δείκτη θετικότητας στα παιδιά που παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ενώ η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων στα παιδιά, όπως άλλωστε έχουμε πολλές φορές τονίσει και στο παρελθόν, είναι εντελώς αναμενόμενη, αφού τα παιδιά αποτελούν τη μοναδική πληθυσμιακή ομάδα που ελέγχεται με self test οριζόντια, ολόκληρη, δυο φορές την εβδομάδα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον 

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που νόσησαν από παραλλαγή Ομικρον στις ΗΠΑ, το νέο στέλεχος σχετίζεται με 30% μικρότερη πιθανότητα να προσέλθουν τα παιδιά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, 67% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 60 έως 70% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ, σε σύγκριση με τη νόσο από μετάλλαξη Δέλτα.  

Τα δεδομένα από τη χώρα μας καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται καθημερινά εμφανίζει μια πολύ μικρή αύξηση και παραμένει σταθερά περίπου στο 2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών. Σημειώνεται ότι, αν και παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών, η διάρκεια νοσηλείας μειώθηκε λόγω της ηπιότερης κλινικής εικόνας που συνοδεύει την παραλλαγή Ομικρον. 

«Όταν είχαμε 50.000 κρούσματα στις αρχές του χρόνου, προφανώς θα έχουμε στην κορυφή του παγόβουνου κάποια παιδιά που θα χρειαστούν νοσηλεία. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε αυτό που αναφέρεται από τη Νέα Υόρκη ή από το Λονδίνο με διπλασιασμό, πενταπλασιασμό των εισαγωγών», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Το μήνυμα για τον εμβολιασμό

Κατά τη μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων σημειώθηκε σταθεροποίηση ή και μείωση των νέων κρουσμάτων στους εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών, ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση του τελευταίου πανδημικού κύματος λόγω της Ομικρον. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε περιοχές της χώρας όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων του Λυκείου (15 - 17 ετών) ήταν άνω των 60%, όπως η Αττική, η Κρήτη και τα Τρίκαλα.  Αντίθετα, αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους, όπως συμβαίνει και στα μικρότερα παιδιά, σημειώθηκε σε περιοχές όπου λιγότερο από το 50% των εφήβων έχει εμβολιαστεί, όπως είναι για παράδειγμα η Αρκαδία και η Πέλλα. «Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ηχηρό, τόσο για τους εφήβους όσο και για τα παιδιά 5 έως 11 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων προστατεύει πρώτα από όλα τα ίδια τα παιδιά», τόνισε η καθηγήτρια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA