Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καμπανάκι» χτύπησε για τη μετάλλαξη Όμικρον 2 στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Τι χαρακτηριστικά όμως έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη και γιατί δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη σημείωσε πως «φαίνεται ανησυχητική». Τόνισε δε πως «υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν». «Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε», σημείωσε. «Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρχει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό εντοπίστηκαν τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Ομικρον

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφάνισε μία ερώτηση που έγινε στον Γκίκα Μαγιορκίνη για τη λεγόμενη μετάλλαξη Όμικρον 2 για την οποία ήδη υπάρχουν αναφορές.

Απαντώντας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε:

«Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες.

Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου», απάντησε.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καταγραφή του, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. «Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν έχουμε δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε.

Δείτε την απάντηση από το 30.40′ και μετά:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA