Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χειμώνας είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια του καθώς η κακοκαιρία Ελπίς φέρνει πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις επικρατούν σε όλη τη χώρα. Με αυτό στο μυαλό φαντάζει αυτονόητο πως όλοι όσοι οδηγούν πρέπει να γνωρίζουν όλα όσα χρειάζονται για την τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων για παν ενδεχόμενο.

Ωστόσο αυτό είναι το τελευταίο στάδιο μιας σειράς ενεργειών που απαιτούνται, ώστε όταν φτάσετε σε χιονισμένο και παγωμένο δρόμο να μην τα βρείτε «σκούρα» και μείνετε στη μέση του πουθενά, ή αναγκαστείτε να επιστρέψετε στην αφετηρία σας. Γι’ αυτό:

Πριν την τοποθέτηση

  1. Κατ΄ αρχάς βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας μπορεί να δεχτεί αντιολισθητικές αλυσίδες. Ορισμένα σπορ ή χαμηλωμένα αυτοκίνητα, δεν έχουν επαρκές κενό ανάμεσα στο ελαστικό και στο θόλο και απαιτούν άλλου είδους αντιολισθητικά μέσα, όπως υφασμάτινα ή τύπου tie wrap.
  2. Εφ’ όσον στο αυτοκίνητό σας μπορούν να τοποθετηθούν αλυσίδες, αυτές που θα προμηθευτείτε πρέπει να ανταποκρίνονται στη διάσταση των ελαστικών. Οι αλυσίδες έχουν ένα εύρος διαστάσεων ελαστικών στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν. Λάθος διάσταση αλυσίδων μπορούν να σπάσουν ή να φύγουν από τη θέση τους, προκαλώντας ατύχημα.
  3. Αλυσίδες έχετε. Πριν ξεκινήσετε, κάντε μια πρόβα τοποθέτησης. Πάντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης.
  4. Μαζί με τις αλυσίδες, να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι γάντια εργασίας και φακό με καινούριες μπαταρίες.

Την κρίσιμη ώρα

  1. Μην περιμένετε να «αγριέψει» πολύ ο καιρός. Σταθμεύστε σε σημείο ασφαλές για εσάς, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία. Έχετε τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά, μαζί με τα alarm και το προειδοποιητικό τρίγωνο τοποθετημένο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων πίσω, αν έχετε σταματήσει πάνω στο οδόστρωμα.
  2. Φοράτε πάντα το υποχρεωτικό από το νόμο ανακλαστικό γιλέκο.
  3. Φορέστε γάντια. Αν δεν έχετε γάντια εργασίας, οποιαδήποτε άλλα.
  4. Οι αλυσίδες μπαίνουν πάντα στους κινητήριους τροχούς. Αν στο αυτοκίνητό σας αυτοί είναι οι πίσω, τότε πολύ προσοχή με το τιμόνι, σε παγωμένο δρόμο.
  5. Σε αυτοκίνητα 4Χ4, καλύτερα τοποθετήστε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς. Αν το σύστημα μετάδοσης είναι κατ’ επιλογή και η κίνηση μεταδίδεται πίσω στην επιλογή 2WD, τότε επιλέξτε την τετρακίνηση.
  6. Τοποθετήστε τις αλυσίδες σύμφωνα με τις οδηγίες. Φροντίστε πάντα να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτά σε επαφή με το ελαστικό. Ποτέ μην αφήνετε μέρη της αλυσίδας να κρέμονται.
  7. Αφού τοποθετήσετε τις αλυσίδες, μετά από μερικά μέτρα οδήγησης σταματήστε πάλι σε ασφαλές σημείο και ελέγξτε την επαφή τους με το ελαστικό. Αν έχουν χαλαρώσει, κάτι πολύ σύνηθες, ρυθμίστε και πάλι.
  8. Η πρόσφυση που προσφέρουν οι αλυσίδες δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι απλά καλύτερη από αυτή του θερινού ελαστικού σε παγωμένο δρόμο. Ο γενικός κανόνας μέγιστης ταχύτητας για τις αντιολισθητικές αλυσίδες είναι μεταξύ 30 και 40 χλμ./ώρα. Αν ο κατασκευαστής συστήνει λιγότερα, τότε ακολουθείτε τις οδηγίες του.
  9. Σε μη παγωμένο ή χιονισμένο δρόμο, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Οδηγώντας γρήγορα ή σε μη ολισθηρό οδόστρωμα με αλυσίδες, έχουμε πολύ μειωμένη πρόσφυση, δημιουργούμε ζημιά στα ελαστικά, στις αλυσίδες και στις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.
  10. Τηρείστε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τις οδηγίες τις τροχαίας και τις συμβουλές των ειδικών και των κατασκευαστών.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε ενδεικτικά να δείτε τον τρόπο τοποθέτησης του πιο κοινού τύπου αντιολισθητικών αλυσίδων αυτοκινήτου στην ελληνική αγορά. Μην μείνετε όμως σε αυτό, έχετε πάντα μαζί σας τις οδηγίες τοποθέτησης του κατασκευαστή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA