Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη είναι το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίς, με τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Αττική από το πρωί του Σαββάτου να κάνουν τη «Μήδεια» να φαντάζει... γλυκιά ανάμνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή της Αθήνας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του χιονιά καθ' όλη τη νύχτα της Δευτέρας, με το χιόνι να αναμένεται να συνεχίσει να πέφτει τουλάχιστον έως τις 6 το πρωί, αυξάνοντας τη χιονόστρωση, λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Εκτός όμως της Αττικής κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επηρεαστούν και περιοχές προς ανατολάς, με τη χιονόπτωση να αναμένεται να ενισχυθεί στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επίσης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός, ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται να είναι ολικός σε πολλά σημεία.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει έξαρση στη Βορειοανατολική και τη Δυτική Αττική. Καθώς θα προστίθεται φρέσκο επιπλέον χιόνι, συνολικά το ύψος του θα φτάσει στα ορεινά τα 40 εκ., στα πεδινά ή όπου το υψόμετρο δεν είναι μεγάλο, στα 20 με 25 εκ. Η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει σε φάση ύφεσης από το πρωί/μεσημέρι της Τρίτης.

Χάος στην Αττική Οδό - Εγκλωβισμένοι οδηγοί για ώρες

Η κακοκαιρία ήταν τόσο σφοδρή που χάος επικράτησε στην Αττική Οδό με την έντονη χιονόπτωση να έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες οδηγούς για πολλές ώρες και την Τροχαία να επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε όσους είχαν περάσει αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους. Μάλιστα το κυκλοφοριακό κομφούζιο, πέραν της χιονόπτωσης, έγινε εντονότερο όταν δίπλωσαν δυο νταλίκες στο ύψος του Γέρακα, στην έξοδος 18, με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δυο ρεύματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδειξε τον εκνευρισμό της για τους υπευθύνους της εταιρείας που διαχειρίζονται την Αττική Οδό, καθώς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να κυλήσουν όλα ομαλά. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο η εταιρεία δεν έκλεισε την είσοδο στους οδηγούς το πρωί και τους άφησε να μπουν στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στις εξόδους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, πως οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, στη σύσκεψη που έκανε ο υπουργός «όλοι έχουμε αναλάβει κάποιες ευθύνες, εμείς έχουμε αναλάβει όλους τους κεντρικούς άξονες».

Δεν αποτελεί έκπληξη που λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό πως ο εγκλωβισμός των οδηγών προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Με εντολή της προϊσταμένης Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριανός. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών στην Αττική Οδό από 6 σημεία – εξόδους, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σε νέα έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» που σαρώνει τη χώρα. Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Σημείωσε ότι οι δυνάμεις είναι παραταγμένες και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το συμβάν.

Η συγγνώμη της Αττικής Οδού

Στη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Αττική Οδό, προχώρησε με ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία. Παράλληλα, η εταιρεία αναφέρει ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία την Τρίτη

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα ανατολικά τμήματα, τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο, λίγες νεφώσεις στα υπόλοιπα τμήματα, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά, ισχυρός και κατά τόπους ολικός στα βόρεια, θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αναλυτικά:

Για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA