Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε σε πλήρες εύρος το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στους δρόμους της Αττικής αλλά περισσότερο απ' όλους στην Αττική Οδό, μετά τα χιόνια της κακοκαιρίας Ελπίς. Εκατοντάδες οχήματα παραμένουν αποκλεισμένα στον οδικό άξονα και πολλά από αυτούς έχουν μέσα και επιβάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί για δεκάδες ώρες περιμένοντας τους αρμόδιους και τα συνεργεία του στρατού να τους απεγκλωβίσουν.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους πρωινούς υπολογισμούς, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένα στην Αττική Οδό περίπου 1.200 οχήματα. Πολλά εξ αυτών τα έχουν αφήσει οι οδηγοί τους που επέλεξαν να περπατήσουν μέσα στο χιόνι και το κρύο είτε προς τον προορισμό τους είτε προς κοντινά κτήρια όπως ξενοδοχεία ή πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με τους αρμόδιους σε πολλές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα οχήματα δυσχεραίνουν τη διέλευση των μηχανημάτων.

Ο κ. Οικονόμου έκανε σύσταση στους οδηγούς που έχουν αφήσει τα οχήματά τους, να επικοινωνούν νωρίτερα με την αστυνομία («100») ή την πολιτική προστασία και να παίρνουν από εκεί οδηγίες για το αν μπορούν και πότε να τα απομακρύνουν. Παράλληλα επανέλαβε πως η σύσταση προς τους πολίτες είναι να παραμένει στα σπίτια και να αποφεύγει τις μετακινήσεις.

Αττική Οδός: «Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις»

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ξεκινήσαμε πολύ άσχημα εχθές το πρωί. Η κακοκαιρία μας έπιασε στη χειρότερη ώρα, 9 το πρωί με όλη την Αθήνα στο δρόμο. Η κυκλοφορία ήταν πολύ μεγάλη, 70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά δικά μας ανάμεσά τους», περιέγραψε στο MEGA o Φάνης Παπαδημητρίου, διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού.

«Έχουμε προσεγγίσει τον κόσμο, έχουμε δώσει και κουβέρτες. Δε μας αρέσει καθόλου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Υπήρξαν και κρίσιμα περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε να επέμβουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα, ελπίζουμε μέχρι το μεσημέρι να βοηθήσουμε να έχει γίνει κάτι», είπε.

«Εχθές το πρωί η Αττική Οδός λειτουργούσε κανονικά. Στις 8 έπιασε η κίνηση και τα φαινόμενα. Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις. Η εταιρία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών. Ό,τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα. Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια. Γίνονταν και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Και πάμε και κόντρα, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Έχει έρθει και η Πυροσβεστική τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Mέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ολοκληρώσει»

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι «Προσεγγίζουμε την Κάντζα από πίσω, και με την Πυροσβεστική από μπροστά. Το σχέδιο είναι μαζί με την Πυροσβεστική και είμαστε σε συνεργασία και έτσι θα πορευτούμε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η προσπάθεια θα είναι διαρκής και εκτιμώ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ολοκληρώσει».

«Συνολικά εκτιμώ ότι εγκλωβίστηκαν περίπου 2.000 αυτοκίνητα. Μετά θα γίνει προσπάθεια τα αυτοκίνητα αυτά να μπουν κάπως στην άκρη για να ανοίξει ο δρόμος», ανέφερε ο ίδιος κλείνοντας.

«Υπήρξε και σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Εισηγηθήκαμε από την αρχή ότι πρέπει να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή. Τα φορτηγά απαγορεύτηκαν εχτές στις 2 το μεσημέρι, όταν ήταν πολύ αργά. Άποψή μου ότι τα φορτηγά θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί από την Κυριακή το απόγευμα, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αν είχε γίνει αυτό, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη», σημείωσε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το τι πήγε λάθος.

Αποκλεισμένοι από το μεσημέρι

«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη 1η ώρα το μεσημέρι στον δρόμο. Το ξενοδοχείο στην Κάντζα άνοιξε στις 9 η ώρα το βράδυ. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από κανέναν. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι με μαγκούρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το χιόνι. Είμαστε 100 άτομα σε μια καφετέρια χωρίς μάσκες να περιμένουμε να μας δώσουν μια τυρόπιτα, επί πληρωμή φυσικά», ανέφερε στον ΣΚΑΪ εγκλωβισμένος οδηγός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA