ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/01/2022 08:22

Κορονοϊός - Λουκίδης: Πεθαίνουν ανεμβολίαστοι με υποκείμενα και μεγάλης ηλικίας - Λιγότεροι πλέον οι 40άρηδες

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές είναι κατά 90% Όμικρον» είπε ο κ. Λουκίδης, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό θνητότητας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός - Λουκίδης: Πεθαίνουν ανεμβολίαστοι με υποκείμενα και μεγάλης ηλικίας - Λιγότεροι πλέον οι 40άρηδες
Πηγή: APimages, Pexels
Ανάγνωση:

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας Στέλιος Λουκίδης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και για τους θανάτους που προβληματίζουν το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουμε σε ημερήσια βάση πάνω από 100. Όπως σημείωσε ο κ. Λουκίδης η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

«Εχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ. Λουκίδης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον» πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Video Loading...

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορονοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κορονοϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο. Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορονοϊό για αρκετό διάστημα.

«Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών, που παραμένει σταθερό, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ LONG COVID
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ